torsdag 28 juli 2011

Sallad med jordgubbar, kyckling och chèvre

4 portioner

4 kycklingfiléer
1 liter jordgubbar
2 avokado
2 msk vit balsamvinäger
1 kruka mynta
150 g getost
rapsolja
salt + svartpeppar

Bryn kycklingen i 1 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Efterstek i ugnen ca 13-15 minuter, 70 grader innertemperatur.

Rensa och dela jordgubbarna, skala, kärna ur och dela avokadon.

Blanda försiktigt jordgubbar, avokado, vinäger, 2 msk olja, 1/2 tsk peppar och 2 krm salt. Plocka och tillsätt myntan. Skär bort eventuella kanter på osten och smula över den. Servera salladen med kycklingen.

fredag 22 juli 2011

Mjölkchokladpannacotta


4 ganska stora portioner (nästa gång jag gör denna pannacottan kommer jag att använda mindre formar och göra 6 portioner av receptet)

3,5 dl vispgrädde
1,5 dl "röd" mjölk
2 hg mjölkchoklad
2,5 blad gelatin
grädde och färska bär till servering

Lägg gelatin i en skål med kallt vatten.

Koka upp grädde och mjölk, ta från värme och rör i mjölkchokladen (bruten i bitar) så den smälter.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem. Rör tills de smälter.

Häll smeten i formar och ställ kallt i 2-3 timmar.

Inför servering: Doppa formarna snabbt i varmt vatten och vänd upp dem på tallrikar (eller servera i formarna). Servera med grädde och bär.

Citronsås till fisk

Idag gjorde jag denna sås till ugnsbakad lax (lax med citronpeppar och salt på och sen rätt in i ugnen). Det blev jättegott.

Såsen ska räcka till 6 personer (vilket räckte gott och väl).

50 g smör
3 msk vetemjöl
4,5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande mängd fiskfond
2,5 dl vispgrädde + 0,5 dl senare i receptet
2 äggulor
ca 2 msk pressad citronsaft
salt, vitpeppar + ev. 3 msk hackad dill

Smält smöret i en kastrull över svag värme. Vispa ner mjölet och tillsätt vattnet (lite i taget), fiskbuljong och 2,5 dl grädde. Rör om flitigt. Koka upp och sjud såsen i 3 minuter. HIT kan man förbereda.

Vispa ihop äggulorna med 0,5 dl grädde och häll ner det i den varma såsen. Sjud såsen på mycket svag värme under flitig omrörning. Den får inte koka. Smaka av med citron, salt, vitpeppar och ev. dill. Servera såsen direkt till t ex kokt eller ugnsbakad lax.

torsdag 21 juli 2011

Vaniljglass

Vi köpte en glassmaskin för något år sedan och detta är det hitintills bästa recept på vaniljglass jag gjort i den. Det blev ungefär 1,5 liter färdig glass.

2 gelatinblad
2 vaniljstänger
5 dl mjölk
5 dl vispgrädde
50 g ljus honung eller glukos
240 g äggula
250 g strösocker

Lägg gelatinbladen i vatten i minst 10 minuter.

Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Slå på mjölk, grädde och honung eller glukos.

Vispa äggulor och socker luftigt. Koka upp gräddblandningen i kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i ägguleskummet och blanda väl med en visp. Häll tillbaka allt i kastrullen.

Värm upp igen under noggrann omrörning till 85 grader (inte mer).

Lyft upp gelatinbladen och låt det vatten som finns kvar på dem följa med ner i glassmassan. Rör om tills de smält.

Sila genom en finmaskig sil ner i en rostfri bunke.

Kyl ner glassmassan så fort som möjligt. Täck med plastfilm och låt glassmassan svälla över natten i kylskåp.

Dag 2:
Rör runt ordentligt i glassmassan så den blir smidig. Häll glassmassan i glassmaskinen och kör tills den är lagom frusen.

Ricottapannkakor


8 pannkakor

3 ägg
250 g ricottaost
2,5 dl mjölk (3 %)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör till gräddning
lönnsirap, bär och glass till servering

Separera äggulorna från vitorna.

Blanda ricottaost, mjölk och äggulor i en bunke.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner det i smeten.

Vispa äggvitorna luftigt och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Smält en klick smör i en medelvarm stekpanna. Skeda ut smeten (1/2-1 dl smet per pannkaka) i stekpannan. Grädda dem gyllene på bägge sidor.

Servera med t ex lönnsirap, bär och glass.

Krämig tomatsoppa


4 portioner

1 kilo tomater
1 hacka gul lök (120 g)
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 liter vatten (kanske lite mer mot slutet)
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
ca 2 msk tomatpuré
ca 1 rågad tsk salt + ca 1/2 tsk socker
lite svartpeppar
2 dl crème fraiche
färsk basilika
flingsalt

Dela tomaterna i halvor. Skär bort kvistfästena och hacka tomaterna grovt. Skala och hacka vitlök och lök.

Fräs lök + vitlök varsamt i olja 3-4 minuter utan att löken tar färg. Lägg ner tomaterna. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, salt, socker och peppar. Koka upp. Sänk värmen och låt sakta puttra under lock ca 30 minuter.

Kör sedan med en stavmixer direkt ner i kastrullen. HIT kan man förbereda.

Hetta upp soppan, klicka i crème fraiche och rör ner ca 1 dl finstrimlad basilika. Smaka av med flingsalt och ev. liter mer socker. Servera med lite extra basilika över varje portion. På bilden är lite fetaost nersmulad i soppan.

Club sandwich med avokado och stekt kyckling





Till 2 stora smörgåsar
1 kycklingbröstfilé
1 msk olja + 1 msk smör
salt svartpeppar
(1 liten vitlöksklyfta)
4 skivor bacon
1 tunt skivad medelstor tomat
1 liten avokado
6 skivor formbröd eller ljust lantbröd
ca 6 msk majonnäs
salladsblad

Värm ugnen till 200 grader. Bryn kycklingen ett par minuter på varje sida i smör och olja i ganska varm stekpanna. Salta och peppra. Pressa gärna över en vitlöksklyfta. Lägg sedan filén i en form och låt den eftersteka tills den är genomstekt (ca 13-14 minuter). Låt kallna.

Stek sakta baconskivorna knapriga och låt dem rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Skär kycklingen i tunna skivor och skiva tomaten. Kärna ur och skiva avokadon.

Rosta alla sex brödskivorna. Skär två av dem diagonalt i trekanter och lägg dessa åt sidan. Bred sedan majonnäs på de resterande fyra brödskivorna. Ta fram två tallrikar. Lägg en skiva (majonnäsen uppåt) på varje tallrik. Täck med salladsblad och skivad kyckling.

Placera en brödskiva till (med majonnässidan uppåt) ovanpå det hela. Lägg på salladsblad och sedan baconskivorna, 2 på varje smörgås, tunna tomatskivor och skivad avokado.

Toppa med de delade brödskivorna. Tryck till smörgåsarna lätt med handen.

De redan skurna trekanterna gör det lätt att till sist skära igenom smörgåsarna till 2 stora trekanter = 1 portion.

måndag 18 juli 2011

Blåbärscheesecake

Detta recept kommer ifrån Leilas "a piece of cake". Det blir en supergod, ganska så hög cheesecake.

300 g digestivekes
150 g smör

600 g philadelfiaost
1,5 dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vanilsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5 dl färska eller frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader.

Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Förgrädda botten i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Vispa philadelfiaost och kesella krämigt.

Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sist vispgrädden.

Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad. Blanda ner chokladen i smeten.

Häll smeten över kexbotten och strö över blåbär.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck den ev. med aluminiumfolie mot slutet så att den inte får för mycket färg.

Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter.

Enkla kladdkakemuffins

Idag skulle min son baka själv för första gången. Vi letade fram detta recept på kladdkakemuffins.



2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 hg smält smör

Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut 12 muffinsformar i ett muffinsbläck eller på en plåt.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker med elvisp.

Blanda vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver och mjöl i en bunke.

Rör ihop allt med en sked.

Klicka ut smeten i muffinsformarna och grädda i ca 10 minuter.

hemmagjort vaniljsocker



3 dl strösocker
1 vaniljstång

Gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Skär vaniljstången i mindre bitar. Lägg frön, vaniljstång och strösocker i en mixer. Mixa allt till ett slätt "mjöl" (ca 3 minuter). Häll upp i en burk.

söndag 17 juli 2011

Kycklinggratäng med paprika och mangochutney

2-4 personer

1 grillad kyckling
1 paprika
3 dl vispgrädde
1 dl mango chutney
1 msk curry
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek

Dela kycklingen och paprikan i småbitar. Lägg i en form. Vispa grädden lite löst. Blanda i mango chutney, pressad vitlök, curry och sambal oelek. Gratinera i ugn 225 grader, ca 10 minuter, tills gratängen fått färg.

Servera till ris med t ex ananas, banan, kiwi, mandarin eller salta jordnötter som tillbehör.

Kycklingsoppa med nudlar

4-6 portioner

5 hg kycklingfilè
100 g äggnudlar
12 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 burk kokosmjölk
saft och skal ifrån 1 lime
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk koriander
1/2 tsk chilipulver
2 tsk curry eller lite currypasta
2 finstrimlade morötter
1/2 burk majs
1/2 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena majsstärkelse
salt och peppar

Strimla kycklingfilèerna ganska fint.

Koka upp vatten och hönsbuljong.

Vispa i kokosmjölken, lime och kryddor.

Lägg i kyckling och morötter.

Krossa nudlarna och lägg i även dem. Låt allt småkoka i ca 5 minuter (tills kyckling och nudlar är genomkokta).

Tillsätt grädde, paprika och majs. Rör ut maizena i lite kallt vatten och red av soppan. Låt koka upp och koka i några minuter. Smaka ev. av med lite salt och peppar.

Köttfärssoppa

5 hg köttfärs
1 röd paprika
1 stor morot
1 gul lök
4 potatisar
1-2 msk tomatpuré
salt och peppar
2,5 dl crème fraiche
2 buljongtärningar

Fräs köttfärs och strimla/hacka grönsaker och potatis.

Smält ner crème fraiche i en gryta. Tillsätt buljongtärningarna, lägg i hackad lök, riven morot, hackad paprika och strimlad potatis (man kan köra allt i mixer). Låt puttra i 10 minuter.

Tillsätt den frästa köttfärsen och tomatpurén. Krydda. Späd med 1 liter vatten. Låt småkoka ytterligare en stund till grönsakerna är mjuka.

Knäckebröd på surdeg





Dag 1, kväll:
100 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
250 g rågmjöl
175 g vetemjöl special
15 g honung
6 g salt

Blanda samman alla ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten. När den dubblerats till storlek och är luftig inuti har den jäst klart.

Dag 2, morgon
valfria kryddor

Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Knåda ihop en av bitarna och forma den till en boll. Om den är klippig kan man ta lite mer mjöl. Kavla ut degen tills den närmar sig formen av en plåt. Vänd den ofta under kavlingen och se till att det hela tiden finns mjöl över och under degen så att den inte fastnar.

Lyft över den utkavlade degen till ett bakplåtspapper och kavla den ytterligare så att den nästan täcker hela bakplåtspappret.

Spreja eller pensla på lite vatten och strö på kryddor, t ex kummin, anis, sesamfrö eller flingsalt. Nagga degen med en gaffel och skär i önskad form med en sporre eller kniv.

Låt bakplåtspappret glida över på den heta plåten. Baka ca 10 minuter - håll koll på att de inte bränns.

Maränger

Även om det är lite jobb med att värma äggsmeten så är det värt det. Slutresultatet blir perfekta maränger.




1 dl äggvita
2,5 dl strösocker

Lägg ägg och socker i en rostfri bunke. 

Ställ bunken över vattenbad med varmt/sjudande vatten. Vispa marängsmeten (med elvisp) över vattenbadet tills smeten är 65 grader (använd termometer). 

När smeten är 65 grader är den klar att klickas ut på en bakplåtspapperklädd plåt. Baka marängerna i 160 grader ca 45 minuter. Det blir 12-15 stora maränger av denna sats. 

lördag 16 juli 2011

Pasta med ricottaost och lufttorkad skinka

Enklare än så här kan det knappt bli. Hittade detta recept i Glenn Strömbergs bok "mitt Italien".

4 personer

350 g pasta
1 hg lufttorkad skinka
2 hg ricottaost
1/2 dl grädde
1 msk olivolja
70 g riven pecorino-ost
15 g hackad persilja
svartpeppar

Strimla skinkan och blanda med ricottaosten.

Koka pastan och häll av kokvattnet.

Vänd ner skink- och ostsmeten i pastan, rör om. Droppa över grädde och olja. Strö över pecorino-ost, persilja och malen svartpeppar.

Citronmuffins med italiensk maräng

6-8 muffins

3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g smält smör
2 dl socker
2 ägg
1 d naturell yoghurt
rivet skal samt saft av 1 citron
1 dl lemoncurd

1/2 sats italiensk maräng (recept finns under fliken "tårtfyllningar och topping")

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.

Vispa smör och socker pösigt i en annan bunke.

Vispa i äggen, ett i taget och därefter yoghurten, samt saften av citronen. Rör ner mjölblandningen och det rivna citronskalet.

Fyll muffinsformarna med ca 1 cm smet och klicka därefter i ca 1 tsk lemoncurd på varje muffins. Toppa upp med smet.

Grädda i ugn ca 12-15 minuter, 200 grader.

Låt muffinsen svalna och spritsa sedan på marängen. Bränn med brännare så att muffinsen får fin färg.

fredag 15 juli 2011

Surdegslimpor med dinkelmjöl

Om man vill ha nybakta surdegslimpor till frukost är detta ett alldeles utmärkt recept. Om man vill ha bröden klara till på kvällen så går det ju alldeles utmärkt att förskjuta bakningen ett halvt dygn. 


3 limpor

100 g vetesurdeg
50 g rågsurdeg
1 dl fint rågmjöl
4 dl siktat dinkelmjöl
3 dl ljummet vatten
_____________________

1 msk honung
220 g siktat dinkelmjöl
550 g vetemjöl special
1 msk salt

Dag 1 morgon/förmiddag:
Blanda alla ingredienser över strecken i en ganska så stor bunke. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur över dagen.

Dag 1 kväll:
Häll surdegsblandningen + de övriga ingredienserna (utom saltet) i en assisten/degblandare och arbeta degen ca 8 minuter (5 minuter sakta, 3 minuter snabbt). Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.

Häll över degen i en inoljad plastlåda med lock. Låt jäsa 2-3 timmar. Spänn degen efter 1 timme och sen 1 gång i halvtimman. (Spänn degen = för degens kanter mot mitten från alla sidor, "använd" våta händer). Häll sen upp degen på mjölat bakbord, dela den i 3 delar och lägg delarna i smorda sockerkaksformar (1,5 liter). Ställ formarna i kylskåpet över natten.

Dag 2 morgon:
Sätt ugnen på 275 grader och ta samtidigt ut limporna ur kylskåpet. När ugnen är varm sätts limporna in i ugnen tillsammans med ett rostfritt dl-mått med vatten, samtidigt sänks värmen till 250 grader. Baka 15 minuter. Sätt in en termometer i en av limporna och sänk samtidigt värmen till 200 grader. Baka tills innertemperaturen i limporna är 96 grader. Om man inte har bråttom med att få färdigt limporna går det lika bra att låta de stå och jäsa i rumstemperatur ett tag innan de bakas.

torsdag 14 juli 2011

Kolakakor med fyllning




ca 40 stycken

2 hg smör
2,5 dl havregryn
1 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Fyllning:
75 g smör
1 msk kakao
3 msk grädde
1,5 dl strösocker
1/2 msk vetemjöl

Rör ihop mördegen i en matberedare. Klicka ut i små aluminiumformar. Grädda först i ugnen en stund tills de är guldbruna, 15-20 minuter, 175 grader. Koka ihop fyllningen under tiden.

Ta ut plåten med kakorn ur ugnen och lägg i fyllningen, en liten klick i mitten av varje, och ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda ytterligare en liten stund tills fyllningen bubblar, då är de färdiga.

Västerbottenpaj med lök

2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
1/2 tsk salt

Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör att fräsa löken i
2 hg riven västerbottenost
4 äggulor
3 dl standardmjöl
salt och peppar

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet i en matberedare och tryck ut den i en pajform. Nagga degen och låt vila i kylen i 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet. Förgrädda i 10 minuter, 200 grader.

Skiva löken tunt och fräs i smör. Vispa ihop äggulorna och mjölken, tillsätt salt och peppar. Lägg lök och riven ost i botten och häll över äggstanningen. Grädda i ytterligare 35 minuter.

Mandelskorpor med citron

ca 60 stycken

2 hg smör
1 3/4 dl strösocker
3 ägg
8 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 hg grovt hackad mandel
saft och skal av 1 citron

Vispa socker och smör tills det blir nästan vitt. Vispa i ett ägg i taget. Blanda de torra ingredienserna och häll dessa i smeten. Tillsätt skal och saft av citronen.

Dela degen i fyra bitar som formas till längder och läggs på två plåtar. Grädda i 20-25 minuter, 175 grader tills de fått lite färg. Skär skorporna på snedden direkt efter gräddningen och låt torka i 50-75 grader tills de är frasiga, minst 1 timma.

Bröd med "italiensk" fyllning

Detta bröd passar bra på ett buffébord, som tillbehör till en sallad eller för sig självt tillsammans med pizzasallad.

25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 msk strösocker
1/2 msk salt
1 msk olja
1/2 kg vetemjöl

Fyllning:
10 skivor parmaskinka
8 kokta ägg (kokta i 8 minuter)
2 mozzarellaostar (ca 2 hg)
2 nävar riven ost
2 nävar färsk basilika
soltorkade tomater
salt och peppar

Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner socker, salt, olja och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg i assistent. Låt jäsa 30 minuter.

Häll upp degen på mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock.

Fördela parmaskinkan på degen. Lägg på de hela äggen på rad. Skiva mozzarellan och lägg på. Lägg över ost, basilikablad och strö över soltorkade tomater. Rulla ihop som en rulltårta, kläm ihop sömmen och för ändarna till en krans. Pensla olivolja över kransen och strö över flingsalt.

Grädda i ugnen i 30-35 minuter, 180 minuter.

Vita chokladmuffins med hallon

Gillade dessa jättemycket!!! De blev något liknande kladdkaka i konsistensen - fast vit istället. Lite vispad grädde var gott till. 



ca 10-12 stycken

1 hg smör
150 g vit choklad
2 ägg
1 dl strösocker
finrivet skal av 1 citron
1,5 dl (90 g) vetemjöl
1 krm salt
drygt 1 dl hallon (färska eller frusna)

Smält smöret i en kastrull på spisen. Dra kastrullen från värmen och bryt chokladen i mindre bitar. Rör tills chokladen smält.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och citronskalet. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och därefter mjölet blandat med salt. Rör till en jämn smet och fördela smeten i muffinsformar. Tryck ner några hallon i varje form och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter, 200 grader.

Kladdkaka med daimgrädde

Kaka:
2 hg smör
2 hg mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt

Daimgrädde:
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 dubbelförpackningar (à 56 g) daim

Smält smöret till kakan. Bryt ner chokladen i mindre bitar i smöret och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, 14-15 minuter. Låt svalna helt.

Lossa kakan ur formen. Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker. Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden. Bred grädden ovanpå kakan och dekorera med krossad daim.

Chokladbiskvier eller Sarah Bernhardt

15 stycken

Bottnar:
3 hg mandelmassa
1 äggvita

Fyllning:
1 hg rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2-3 tsk kakao

Glasyr:
100 - 150 g mörk blockchoklad
ev. 1 msk smör

Riv mandelmassan fint till bottnarna och blanda med äggvitan till en smidig smet.

Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till klickarna lite med mjölad hand så att de blir ca 5 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter, 175 grader, eller tills de börjar få färg. Låt kallna.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn kräm. Bred den lite toppigt på den platta sidan (undersidan) av kakorna. Låt de stå kallt i minst 1 timma.

Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller mikro. Blanda ev. med smör. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Ställ kakorna kallt.

Blågul citronkaka

Hittade detta recept i "Rosendals trädgårdescafé). Den är mycket enkel att göra - påminner lite om kladdkaka fast med helt annan smak.

175 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
skal och saft av 1 citron
2 msk syltade apelsinskal
3/4 dl blå vallmofrön
2 dl vetemjöl
ca 1/2 dl blå vallmofrö att strö i en smorda formen innan smeten hälls i.

Smält smöret och låt det svalna något.

Blanda ner socker, ägg, citronskal och -saft, syltade apelsinskal, blå vallmofrön och sist mjölet.

Häll upp smeten i en smord och vallmofröbeströdd form (ca 23 cm i diameter).

Grädda kakan i 180 grader i ca 35 minuter.

Pudra ev. kakan med florsocker och servera med vispad grädde.

Hallongrottor med vit choklad


ca 30 stycken

2 hg rumsvarmt smör eller margarin
1 d socker
0,5 tsk bakpulver
5 dl mjöl
1/5 dl hallonsylt
ca 50 g finriven, vit choklad

Blanda allt utom hallonsylt och vit choklad till en jämn deg.

Forma till små kulor och lägg i små pappersformar. Tryck en fördjupning i mitten av varje kula och klicka i sylten.

Grädda i 12 minuter, 175 grader.

Strö över den finrivna chokladen direkt när kakorna kommer ur ugnen.

Kanelskorpor

ca 40 stycken

2 ägg
2 dl socker
80 g smör eller margarin
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda mjöl och bakpulver.

Vispa ägg och socker pösigt och häll sedan i smör, mjöl och bakpulver.

Forma degen till tre runda längder som läggs på bakplåtspapperklädd plåt. Platta till längderna något och pensla med vatten på ovansidan. Häll på kanel och pärlsocker.

Grädda tills skorporna blir lite gyllenbruna, ca 12-15 minuter. Skär dem på snedden till lagom stora skorpor. Sätt ner ugnsvärmen till 75 grader och låt skorporna torka i ugnen tills de är hårda och frasiga.

Skorpor

ca 40 stycken

1 hg smör eller margarin
1 dl socker
8,5 dl mjöl (bara vetemjöl eller typ 6,5 dl vetemjöl + 2 dl grahamsmjöl)
1 tsk bakpulver
3 tsk hjorthornssalt
2,5 dl mjölk

Rör smör och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och hjorthornssalt och häll i smeten. Häll på mjölken och blanda ihop till en deg.

Kavla ut degen till en ca 2 cm tjock platta och stansa ut små runda kakor med ett litet glas (det blir ca 20 stycken).

Lägg på bakplåtspapperklädd plåt och grädda i 15 minuter, 200 grader.

Låt svalna något och dela sen "skorpbullarna" på mitten och ställ tillbaka in i ugnen i ytterligare 10 minuter. Stäng av värmen men låt skorporna stå kvar tills de är helt torra.

Servera gärna med smör, ost och marmelad.

Rabarberkaka med marängtäcke

3 äggulor + 1 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
50 g smält avsvalnat smör
ca 1/2 liter färska rabarber i mindre bitar
1/2 dl socker

Maräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda i mjöl, bakpulver och smör.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbarkant (ca 24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

Lägg på rabarber och socker och grädda i ytterligare 20 minuter.

Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum, blanda i sockret, (alt. gör italiensk maräng och bred över).

Ta ut kakan igen och bred över marängen och grädda i 20 minuter till.

Låt kakan svalna något i formen innan kanten tas bort. Servera gärna med glass eller grädde.

Björnbärspaj

Detta recept kommer ifrån "Skärgårdsdrömmar och trägårdskakor".

125 g smör
ca 3 dl mjöl
1 msk socker
1 msk råsocker
1 dl hackade valnötskärnor

Fyllning:
3 ägg
3 msk socker
3 msk mjöl
1 burk kesella gourmet
ca 1 liter björnbär

Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman alla ingrediener till degen i en matberedare så att nötterna finfördelas. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ca 12 minuter, 200 grader.

Rör samman kesella, ägg, socker och mjöl. Fyll pajskalet med björnbär och bred över kesellablandningen.

Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen tills fyllningen stelnat.

Servera gärna med grädde eller glass.

Ananaspaj

Pajskal:
125 g smält smör eller margarin
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl socker

Fyllning:
1 ägg
1 liten burk krossad ananas (väl avrunnen)
1 burk crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl socker

Blanda mjöl, socker och bakpulver.

Häll i det smälta smöret och arbeta ihop till en deg som trycks ut i en pajform.

Låt den krossade ananasen rinna av en stund. Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet. Garnera ev. med ananasskivor. Grädda i 25-30 minuter, 175 grader.

Vetekaka med vaniljkräm

Detta recept kommer ifrån "Skärgårdsdrömmar och trädgårdskakor".

100 g jäst
225 g margarin
4 dl mjölk
3 ägg
1,5 liter vetemjöl

Fyllning 1:
5 dl vaniljkräm

Fyllning 2:
125 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Rör ut jästen i lite kalla mjölk.

Smält smöret och häll i resten av mjölken. Låt bli fingervarmt.

Häll den ljumma blandningen över jästen.

Tillsätt ägg, socker och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter.

Koka vaniljkrämen (av marsanpulver eller "egen"). Låt krämen svalna. Rör ihop alla ingredienser till fyllning 2.

Tag upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Platta ut den ena delen i en smord och mjölad form och bred på vaniljkrämen.

Kavla ut den andra halvan av degen till en avlång platta, bred på fyllning 2 och rulla ihop degen till en längd. Skär skivor som en rulltårta och lägg skivorna på vaniljkrämen. Låt jäsa ca 30 minuter till. Pensla på ägg och strö på mandelflagor, hackad mandel eller/och pärlsocker. Grädda i ca 20 minuter.

onsdag 13 juli 2011

Havreflarn

Goda att äta som de är - men ändå godare med t ex citronsmörkräm emellan!

ca 30 stycken

75 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
2 msk grädde eller mjölk
2 msk ljus sirap
1/4 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör till en smidig smet. Klicka ut smeten på bakplåtspapper (inte mer än 9 stycken per plåt).

Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter, 200 grader.

Smörkräm: Jag har inte något riktigt exakt recept på smörkräm, men om jag ska göra en citronsmörkräm brukar jag vispa ihop 1 hg smör med florsocker och lemoncurd tills krämen smakar bra och är smidig i konsistensen.

måndag 11 juli 2011

Hallon- och björnbärscheesecake

Botten:
6 digestivekex
2 msk smält smör

Fyllning 1:
4 hg philadelfiaost
2 ägg
1 hg osockrade hallon
1 hg osockrade björnbär
1 dl strösocker

Fyllning 2:
2,5 dl crème fraiche
3 msk strösocker

några hallon och/eller björnbär till garnering

Smält smöret och blanda med digestivekexen i matberedare tills det liknar fina brödsmulor. Tryck ut i en springform.

Mixa philadelfiaost, ägg, bär och socker i en matberedare till en slät smet. Häll i formen och grädda i 200 grader i 20 minuter.

Rör sedan ihop crème fraiche och socker, häll över kakan och grädda i ytterligare 5 minuter. Låt kakan kallna helt i kylskåp innan den skärs upp.

Fransk getostpaj

Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 tsk bakpulver
2 msk vatten

Fyllning:
2 dl riven getost (chévre)
1,5 dl finhackade soltorkade tomater
1 dl finhackade svarta oliver
franska örter

Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter, 175 grader.

Riv och hacka alla ingredienser till fyllningen och lägg i skalet. Rör ihop äggstanningen och häll över.

Grädda i ca 25 minuter i 200 grader.

Servera med sallad till + ev. något kallskuret, t ex lufttorkad skinka.

torsdag 7 juli 2011

Pitabröd med kyckling

Köpte idag pitabröd som vi fyllde med lite olika saker. Det blev mycket uppskattat av alla. Nästa gång ska jag testa att baka egna pitabröd.

4 pitabröd
1/2 grillad kyckling
1/2 rödlök
1 pkt knaperstekt bacon
tomat
gurka
salladsblad
cashewnötter
crème fraiche tomat & basilika

Baka pitabröden. Dela alla ingredienser i lagom stora bitar. Fyll brödet med det du tycker är gott.

onsdag 6 juli 2011

Kycklingenchilada


2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling)
1 stor eller 2 små lökar
smör
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 dl crème fraiche, tomat & basilika
4 stora eller 8 mindre tortillabröd
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla köttet tunt. Skala och hacka löken.

Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Rör ner löken och låt den fräsa med. Krydda med salt och sambal oelek.

Rör ner crème fraiche och låt allt koka ihop någon minut.

Fördela röran på torrtillabröden och rulla ihop dem. Lägg dem tätt in en ugnssäker form. Strö över osten.

Gratinera i mitten av ugnen 10-15 minuter. Servera med sallad.

Kycklingenchilada


2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling)
1 stor eller 2 små lökar
smör
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 dl crème fraiche, tomat & basilika
4 stora eller 8 mindre tortillabröd
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla köttet tunt. Skala och hacka löken.

Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. Rör ner löken och låt den fräsa med. Krydda med salt och sambal oelek.

Rör ner crème fraiche och låt allt koka ihop någon minut.

Fördela röran på torrtillabröden och rulla ihop dem. Lägg dem tätt in en ugnssäker form. Strö över osten.

Gratinera i mitten av ugnen 10-15 minuter. Servera med sallad.

tisdag 5 juli 2011

Kycklingsatay eller kycklingspett med jordnötssås


4 kycklingfiléer, i grova strimlor

Marinad:
1/4 gul lök, riven eller mycket finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk farinsocker
2 msk soya

Jordnötssås:
125 g rostade jordnötter
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 färsk röd chili, urkärnad och grovt hackad
2,5 cm-bit färsk ingefära, grovhackad
3 dl kokosmjölk
saft av 2 limefrukter
2 tsk farinsocker

Rör samman alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklingen. Rör om väl så att kycklingen täcks av marinaden. Täck över och låt marinera i minst 1 timme, men gärna över natten.

Lägg jordnötterna i en matberedare tillsammans med vitlök, chili och ingefära. Kör allt tills det är finfördelat och jämnt blandat. Lägg blandningen i en kastrull och tillsätt kokosmjölken, limesaft och farinsocker. Låt sjuda på måttlig värme under omrörning i 10-15 minuter.

Lägg 12 grillspett av bambu i varmt vatten 30 minuter innan kycklingen ska tillagas.

Ta upp grillspetten ur vattnet och låt rinna av. Trä kycklingstrimlor på spetten. Grilla spetten över grill eller i ugn ca 5-8 minuter.

Servera gärna tillsammans med ris eller couscous.

Mockatårta

En mockatårta med svag kaffesmak. Jag gör ibland denna tårta som små minibakelser med en maräng i botten och bara lite kräm ovanpå.

Till två bottnar (30 cm i diameter):
5 äggvitor
4 dl socker
2 msk potatismjöl

Rita upp cirklar på bakplåtspapper och sätt på ugnen på 125 grader.

Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Vispa sen ner potatismjölet och bred ut smeten jämnt i cirklarna.

Grädda i 2 timmar.

Gör under tiden krämen:
5 äggulor
2 dl mjölk
1,5 msk pulverkaffe
1,5 msk maizena
1 msk vaniljsocker
5 hg smör
4 dl florsocker

Blanda äggulor, mjölk, pulverkaffe, maizena och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under omrörning i 3-4 minuter. Låt krämen svalna.

Vispa ihop florsocker och smör och vispa sedan ihop med den kalla kaffekrämen.

Lägg ihop marängbottnarna med kräm emellan och ovanpå. Garnera med t ex spritsad smörkräm, choklad, röda cocktailbär eller hackad mandel.

Korv Stroganoff

6-8 portioner

8 hg falukorv
1 stor lök
6 msk tomatpuré
1/2 - 1 msk vetemjöl
2,5 dl "röd" mjölk
2,5 dl vispgrädde
salt och peppar

Skala och hacka löken och strimla korven.

Bryn löken någon minut. Tillsätt korven och låt den bryna med en liten stund.

Tillsätt tomatpuré, mjöl, mjölk och grädde. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera till ris eller pasta.

söndag 3 juli 2011

Björnbärskaka



150 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
saften av 1/2 pressad apelsin
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraiche
3 ägg
1 dl socker
rivet skal från 1/2 apelsin
1,5 dl frysta björnbär

Riv apelsinskalet till fyllningen och pressa ur saften till kakan.

Rör smör och socker poröst, rör i ägget. Tillsätt apelsinsaften, mjöl och bakpulver.

Bred ut smeten i en smord och bröad form (24 cm i diameter) och grädda längst ner i ugnen i 12 minuter, 175 grader.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (utom björnbären).

Ta ut kakan efter 12 minuter och häll försiktigt fyllningen över kakan och lägg på björnbären. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare 20-30 minuter.

Grillat surdegsbröd med örtolja



8 portioner

1 kruka persilja
2 krukor basilika
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk vatten

2 mozzarellaostar
4 tomater
8 skivor surdegsbröd

Plocka bladen från persiljan och basilikan. Skala vitlöken. Mixa persilja, basilika, vitlök, olja och vatten till en ganska så slät "smet".

Skiva mozzarellan och tomaterna.

Halvera bröden och bred på örtoljan. Grilla bröden snabbt och lägg på mozzarella, tomat och basilikablad.

Björnbärsparfait

ca 10 portioner

5 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde
2-3 dl frysta björnbär
0,5 dl socker
1 msk vatten

Vispa äggulor och vaniljsocker pösigt över vattenbad.

Lägg björnbär, strösocker och vatten i en kastrull och värm tills sockret smälter och bären blir ordentligt mosiga.

Mixa björnbären och sila bort kärnorna.

Tillsätt björnbärspurén i äggblandningen och låt svalna.

Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i smeten.

Häll upp i portionsformar eller i en "vanlig" form. Plasta in och låt frysa i minst 4-6 timmar. Ta fram parfait en stund innan den ska serveras. Servera gärna tillsammans med vit chokladsås.

Populära inlägg