fredag 11 maj 2012

Bullar med krossad choklad och vanilj

När senaste numret av Hembakat kom var detta ett av recepten jag fastnade för och eftersom det inte fanns så många bullar i frysen passade det bra att baka dessa. Enligt receptet i Hembakat skulle det bli 20 bullar av en sats - vilket måste innebära att de blir gigantiska. Eftersom jag tycker att det inte är så stor idé att baka 20 bullar när man väl tar fram allt så gjorde jag dubbelsats - och fick 80 bullar i alldeles lagom storlek.



150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 hg mörk eller ljus grovhackad choklad

Garnering:
1 ägg
florsocker
ca 50 g smält mörk choklad

Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan och lös upp jästen. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen (utom chokladen).

Häll/Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och strö över den hackade chokladen.

Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i lagom stora bitar (ca 40 för min del). Lägg varje bulle i en bullform som ställs på en plåt. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. (Sänk temperaturen något om du gör större bullar, förläng då också tiden i ugnen).

Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt bullarna kalla. Smält chokladen till garneringen över vattenbad eller micron. Pudra bullarna med florsocker och ringa över den smälta chokladen med en sprits. Om bullarna ska frysas blir det bäst om man gör detta moment när man ska äta bullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg