tisdag 28 augusti 2012

Smoothie med jordgubbar och maräng

En extra god smoothie måste jag säga att detta är! Passar bra till fikat eller kanske som en lite nyttigare efterrätt. 

5 dl jordgubbar, frysta eller färska
5 dl mjölk
1 dl creme fraiche
2 msk sylt (jordgubb- eller hallon-)
12 maränger

Mixa jordgubbar, mjölk, crème fraiche, sylt och hälften av marängerna till en slät smoothie.

Häll upp i glas och smula över resten av marängerna.

Servera.

fredag 24 augusti 2012

Grillade päron med noisettedipp



4 fasta päron
1 msk olivolja

Sås:
1 dl nutella
50 g mörk choklad
50 g smör
1/2 dl grädde
2 msk sirap
1 msk vatten

Lägg nutellakrämen i en kastrull.

Bryt chokladen i mindre bitar. Dela smöret i mindre bitar och lägg tillsammans med grädde, sirap och vatten. Värm på låg värme till en slät sås. Häll upp i en burk.

Tvätta päronen och skär dem i klyftor. Kärna ur och gnid in i olja. Hit kan man förbereda innan.

Grilla sedan på medelvärme (glöm inte att skrapa bort matrester från grillen först) i ett par minuter på varje sida. Servera med noisettesåsen.

Marinerad biff med mango



2 portioner

150-175 g finstrimlat nötkött, t ex lövbiff
1 tsk färsk ingefära, skalad och finhackad
1 grön chilipeppar, finhackad
1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
1 msk soja
2 msk olja
1 krm salt
lite svartpeppar
2 msk vatten
1 mogen mango

Lägg kött, ingefära, chili och vitlök i en skål och blanda med soja, 1 msk olja, salt och peppar. Täck över och låt marinera i kylskåp minst 4 timmar.

Skär loss fruktköttet på mangon på båda sidor om kärnan. Skåra fruktköttet i strimlor (eller använd frusen, tärnad mango)

Hetta upp woken ordentligt. Häll i resten av oljan. Lägg i och fräs det kryddade köttet på ganska stark värme under omrörning 1-2 minuter. Häll i vattnet och fräs ytterligare 2-3 minuter. Blanda i mangon och smaka av.

Servera genast med kokt ris.

måndag 13 augusti 2012

Dammsugare



1,5 liter kaksmulor (från t ex sockerkaka)
150 g smör
2 msk kakao
2 tsk arraksarom

6-8 hg marsipan + ev. karamellfärg

2-3 hg mörk choklad

Mixa ihop kaksmulor, smör, kakao och arraksarom i en mixer.

Dela degen i 6 delar som rullas ut till lagom tjocka rullar. Lägg i frysen en stund.

Färga ev. marsipanen. Dela marsipanen i 6 delar och kavla ut till smala längder. De ska vara så långa som arraksrullarna och så breda att de räcker runt rullarna. Lägg en arraksrulle på varje marsipanlängd. Rulla ihop och skär i lagom stora bitar (ca 4 cm). Lägg skarven neråt.

Smält chokladen över vattenbad och doppa dammsugsändarna i chokladen.

tisdag 7 augusti 2012

Nutellamousse med rabarber och jordgubbar

Nutella är ju gott och nutellamousse kan väl inte bli annat än gott - det var i alla fall den känsla Tina förmedlade i TV för ett par veckor sedan. Alla i min familj blev i alla fall väldigt sugna på att testa. För att slippa gå och handla gjorde jag några små förändringar i "fruktmojset" - minskade vinmängden och uteslöt hallonen som egentligen skulle varit med.



1 dl nutella
3 dl vispgrädde

1 liter jordgubbar
ett par stjälkar rabarber
3 dl socker
3 dl vatten
1,5 dl matlagningsvin
saft från 1 citron
1 vaniljstång (gör en skåra i den så att vaniljfröna kan komma ut)

Lägg nutellan i en skål. Koka upp 1/2 dl av grädden. Häll över nutellan och rör till en slät smet. Vispa resten av grädden och vänd ner den i nutellasmeten. Låt stå kallt minst 1 timma innan servering.

Dela jordgubbar och rabarber i mindre bitar. Koka ihop vatten, socker, matlagningsvin, citronsaft och vaniljstång. Häll den heta lagen över jordgubbar och rabarber. Låt kallna helt i kylskåp innan servering.

Servera nutellamoussen med fruktkompotten.

Populära inlägg