Just nu har vi jättemycket tomater i vårt växthus. Så Tinas hemmagjorda ketchup som hon gjorde i TV häromdan passade bra att testa.
350 g tomater (4-5 stycken)
2 msk farinsocker
4 krm ättika (24%)
0,5 msk tomatpurè
1/2 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk worchestershiresås
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 droppar tabasco
Kryssa tomaterna i botten med en kniv. Lägg tomaterna i kokande vatten, räkna till 16 och ta sedan upp tomaterna. Lägg tomaterna i kallt vatten direkt. Skala dem sedan.
Skär tomaterna i bitar (ta bort det hårt i mitten), skala och finhacka lök och vitlök.
Lägg tomater, lök, vitlök, ättika, socker och tomatpuré i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i lite mer än 20 minuter.
Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav. Smaksätt med worchestershiresås, salt och peppar.
Låt ketchupen kallna. Häll upp på flaska eller i en burk. Den håller sig i kylskåp ca 2 veckor.
Det blir ca 3 dl ketchup.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar