2 kg mogna fasta päron
0,5 dl nypressad citronsaft
2 liter vatten
Lag:
1 liter vatten
6 dl strösocker
0,5 dl nypressad citronsaft
2 vaniljstänger
Blanda citronsaft och vatten i en bunke. Skala päronen, låt skaftet vara kvar. Lägg undan för undan ner päronen i citronvattnet så att de inte mörknar.
Koka upp vatten, socker och citronsaft till lagen. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna i lagen. Lägg också ner stängerna.
Ta upp päronen ur citronvattnet och torka av dem. Lägg ner dem i lagen och låt dem koka upp och sedan sakta sjuda i ca 30 minuter tills de blir mjuka.
Häll päronen och den heta lagen i väl rengjorda glasburkar. Förvara mörkt och svalt. Det går också att frysa in päronen i lagen (tycker jag är det bästa sättet).
Servera t ex med varm kolasås och glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar