tisdag 5 juli 2011
Kycklingsatay eller kycklingspett med jordnötssås
4 kycklingfiléer, i grova strimlor
Marinad:
1/4 gul lök, riven eller mycket finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 tsk farinsocker
2 msk soya
Jordnötssås:
125 g rostade jordnötter
2 vitlöksklyftor, grovt hackade
1 färsk röd chili, urkärnad och grovt hackad
2,5 cm-bit färsk ingefära, grovhackad
3 dl kokosmjölk
saft av 2 limefrukter
2 tsk farinsocker
Rör samman alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklingen. Rör om väl så att kycklingen täcks av marinaden. Täck över och låt marinera i minst 1 timme, men gärna över natten.
Lägg jordnötterna i en matberedare tillsammans med vitlök, chili och ingefära. Kör allt tills det är finfördelat och jämnt blandat. Lägg blandningen i en kastrull och tillsätt kokosmjölken, limesaft och farinsocker. Låt sjuda på måttlig värme under omrörning i 10-15 minuter.
Lägg 12 grillspett av bambu i varmt vatten 30 minuter innan kycklingen ska tillagas.
Ta upp grillspetten ur vattnet och låt rinna av. Trä kycklingstrimlor på spetten. Grilla spetten över grill eller i ugn ca 5-8 minuter.
Servera gärna tillsammans med ris eller couscous.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar