1 pkt jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
ca 11 dl vetemjöl special
1 ägg
sesamfrön eller vallmofrön
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
Knåda degen med resten av mjölet. Dela degen i ca 18 bitar som rullas till bollar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till dem så att de plattas till. Låt jäsa 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över vallmo- eller sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar