Detta måste nog vara en av de enklaste tårtorna som finns att göra! Den ska helst göras dagen innan servering.
1 hg smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
2 msk socker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk
Fyllning och topping:
1 burk konserverade persikor, ca 500 g avrunnen vikt
250 g mascarpone
1,5 dl vispgrädde
2 msk potatismjöl
1 dl socker
1 msk smör
Rita två rundlar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna till bottnarna. Blanda till smet och bred ut smeten så jämnt som möjligt i de uppritade rundlarna.
Grädda en plåt i taget i 175 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt.
Låt persikorna rinna av och mosa sedan två av halvorna grovt till fyllningen. Rör ner persikomoset i mascarponen och vispa grädden luftig. Vänd ner grädden i mascarponeblandningen och bred ut fyllningen på den ena havrebottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå. Så här långt kan man förbereda dagen innan.
Skiva resten av persikohalvorna och pudra dem med potatismjölet. Mät upp sockret i en vid, tjockbottnad kastrull och låt det bli lite gyllenbrunt på hög värme. Tillsätt smöret och låt det fräsa lite. Sänk värmen ordentligt, tillsätt persikoskivorna lite i taget och låt dem puttra i karamellen. Sockret klumpar sig lätt, men det är bara att låta det sakta smälta igen på låg värme.
Toppa havretårtan med de karamelliserade persikoskivorna och servera direkt.
Nästa gång jag gör denna tårta ska jag testa att blanda i lite hallon i mascarponesmeten (+ lite vaniljsocker om hallonen är sura). Tror att det hade blivit gott!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Räcker till drygt 10 personer. 6 halvmånar Hönökaka Fyllning: 3 burkar crème fraiche 1,5 dl ketchup 1 dl majonnäs (helst färsk) 1 dl...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Hittade detta recept i GP:s två dagar i häromdagen och kunde inte motstå att testa. Och mycket riktigt - det var helt i min smak. Jag kommer...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar