Tycker egentligen inte att detta är den allra godaste potatisgratängen, men om man vill kunna förbereda maten i riktigt god tid är den ett mycket bra alternativ. Den ska/kan t o m göras dagen innan den ska ätas.
6 personer
1,5 kg potatis
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost
Dagen före kalaset: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
1 timma innan servering: Sätt ugnen på 175 grader. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter.
onsdag 1 juni 2011
Fransk potatisgratäng
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Räcker till drygt 10 personer. 6 halvmånar Hönökaka Fyllning: 3 burkar crème fraiche 1,5 dl ketchup 1 dl majonnäs (helst färsk) 1 dl...
-
ca 40 stycken 2 hg smör 2,5 dl havregryn 1 ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver Fyllning: 75 g smör 1 msk kakao...
-
Hittade detta recept i GP:s två dagar i häromdagen och kunde inte motstå att testa. Och mycket riktigt - det var helt i min smak. Jag kommer...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar