25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 msk neutral olja
8-10 dl vetemjöl
ca 2 dl tomatsås (på burk eller egenkokt)
2 hg rökt eller kokt strimlad skinka
2-3 hg riven ost
färsk eller torkad oregano
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, olja och vetemjöl (lite i taget). Knåda ordentligt i några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 1/2 - 1 cm tjock.
Bred ut ca 1 dl tomatsås på varje utkavlad degrektangel. Strö över skinka ost och oregano.
Rulla ihop degplattorna.
Lägg längderna i brödformar, ca 1,5 liter, klädda med bakplåtspapper. Tryck ihop/Dra isär rullen (om det behövs) så att den blir lika lång som formen.
Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 200°. Pensla med vatten och strö över lite oregano.
Grädda limporna längst ner i ugnen i 30-35 minuter, innertemperatur 97°. Låt svalna i formarna.
Serveras med fördel tillsammans med en soppa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar