tisdag 18 juni 2013

Osttårta


Smörgårstårtor kan ibland bli lite mastiga och vara fulla med ganska så fet majonnäs, men denna är något helt annat - den innehåller inte ett gram majonnäs! 

Om man inte tycker om ädelost, kan man byta ut den mot ännu mer brieost eller ta en betydligt mindre mängd ädelost. 

Det där med att spritsa en del av fyllningen runt kanterna gick inte så bra när jag skulle göra det. Det slutade med att jag hoppade över det momentet och använde den fyllning som blev över till annat. 
Från tidningen "Bakat och gott" nr 1/2013




1 hel kavring, ca 750 g (eller i nödfall en färdigskivad)

Fyllning 1:
150 g brieost
100 g ädelost (ev. lite mindre om man inte vill ha så mycket ädelostsmak)
150 g färskost

Fyllning 2:
75 g kokt skinka
1-1,5 dl kesella
1 litet finhackat äpple
5 cm purjolök

Garnera med: 
2 dl creme fraiche
ca 10 ostskivor
8 skivor kokt skinka
ca 20 vindruvor
ca 10 jordgubbar
ev. valnötter

Skär bort skalkarna på brödet och skär brödet i fyra skivor på längden. Kantskär brödskivorna.

Fyllning 1:
Mixa ihop brieost, ädelost och färskost. Bred ostkräm på en brödskiva. Spara 1/3 till garnering. Lägg på ett nytt lager bröd.

Fyllning 2:
Hacka skinkan och blanda med kesella, äpple och finstrimlad purjolök. Bred fyllningen på två av bröden och lägg på den sista brödskivan. Lägg ihop alla brödskivorna.

Garnering: 
Bred creme fraiche runt kanterna och ovanpå tårtan. Spritsa resten av fyllning 1 runt kanten. Tryck fast ostskivorna på kanten runt om tårtan. Lägg skinka, delade vindruvor och jordgubbar och hackade valnötter ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg