Som hos så många andra är det ofta tacos som gäller på fredagarna. Tyvärr känner jag att jag inte alltid är så sugen på det och försöker variera mig ibland. Fredagskvällarna försöker jag göra sånt som barnen verkligen gillar - andra dagar får de äta det som lagas, d v s jag anpassar inte allt till dem. I "Monicas vardagsmat" hittade detta recept som "dög" som kvällsmat på en fredag.
Tacoburgare:
5-6 hg köttfärs
1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 gul lök
1 ägg
1 påse tacokrydda (40 g)
smör att steka i
Ugnsråstekt potatis:
5-6 potatisar (små portioner!!! jag behövde göra mer för att det skulle räcka till oss)
1/2 dl olivolja
flingsalt
2 pressade vitlöksklyftor
Tomatsalsa:
1 ask körsbärstomater
3 salladslökar
1 dl mild tacosås
1 vitlöksklyfta
1 tsk strösocker
flingsalt och svartpeppar
Till servering:
gräddfil
Blanda mjölken med ströbröd och låt svälla i 5-10 minuter.
Skär potatisen i mycket tunna skivor och lägg i en ugnsfast form eller långpanna. Häll på olivolja. Strö på flingsalt och pressa ner vitlöken. Rör om.
Stek i 250° i ugnen i ca 20 minuter (sätt ev på grillen på slutet om det behövs). Rör gärna om då och då.
Hacka tomaterna och strimla salladslöken till salsan. Blanda samman med tacosåsen. Smaka av med pressad vitlök, socker, salt och peppar.
Skala och finhacka löken till burgarna. Fräs den mjuk i smör utan att den tar färg. Blanda ströbrödsblandningen, löken, ägget och tacokryddan med färsen. Forma 6-8 hamburgare.
Hetta upp nytt smör i pannan och stek dem gyllene (och genomstekta om man inte använder nötfärs), ca 4 minuter på varje sida.
Servera hamburgarna med den ugnsråstekta potatisen, tomatsalsan och gräddfil.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
8 port ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc) Smör till stekning Salt & nymald svartpeppar 5 ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
I like, kommer att testa snarast.
SvaraRadera/Maria