tisdag 21 maj 2013

Blåbärsrutor med kokostosca

Denna kaka går alldeles utmärkt att äta som den är, men när den är nybakat smakar den väldigt gott tillsammans med lite grädde eller vaniljsås. Receptet kommer ifrån tidningen Hembakat nr. 1/2013.



3 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
250 g blåbär

Kokostosca:
125 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2,5 msk vetemjöl
2 msk mjölk
3 dl kokos

Sätt ugnen på 175°. Vispa socker och smör krämigt.

Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje.

Rör ner mjölken och de torra ingredienerna. Rör till en slät smet.

Fördela smeten i en smord och bröad ugnsform 25x35 cm, eller klä den med bakplåtspapper.

Strö över blåbären. Grädda kakan mitt i ugnen i 20 minuter.

Kokostosca: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, mjöl och mjölk.

Rör blandningen slät med en slev. Låt den koka upp och sedan sjuda tills den tjocknat. Rör sist ner kokosen.

Fördela toscasmeten på kakan och grädda mitt i ugnen i ytterligare 10-15 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg