måndag 5 augusti 2013

Italiensk kyckling med klyftpotatis

Ännu ett recept ifrån "Monikas vardagsmat". Jag dubblerade satsen och gjorde allt som en gryta för att få plats. Jag använde bara hälften av mängden tomater och vitlök - det blev gott ändå.




6 hg kyckling
smör att steka i
flingsalt och svartpeppar

1/2 msk vetemjöl
2,5 dl matlagningsgrädde (eller vanlig grädde+mjölk, ca hälften av varje)
2 msk kycklingfond (eller motsvarande mängd buljongtärning)
2 msk balsamvinäger

2-3 vitlöksklyftor
4 tomater
3-4 kvistar basilika (eller lite frusen)

Klyftpotatis: 
lagom mängd potatis till fyra personer
ca 1/2 dl olivolja
flingsalt + lite vanligt salt
svartpeppar

Börja med klyftpotatisen. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg i en form eller långpanna. Ringla över oljan, salta och peppra. Rör om.

Baka i 250° i ca 25-30 minuter. Rör om då och då.

Dela kycklingfiléerna i två bitar. Stek bitarna i smör, tills de får fin yta. Salta och peppra. Låt kycklingbitarna ligga kvar i stekpannan (om du inte gör en stor sats, för då behöver de flyttas över till en gryta) och strö över mjölet. Rör om. Tillsätt grädde, fond och balsamvinäger. Rör om och låt koka i ca 10 minuter. Kolla att kycklingen är klar inuti. Koka ev. lite till om det behövs.

Hetta upp en annan panna med smör. Låt hackad vitlök, tomater i bitar och grovhackade basilikablad fräsa i 3-4 minuter utan att vitlöken tar färg. Lägg över röran i pannan med kyckligen. Smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg