En lite halvkonstig smakkombination, måste jag säga att jag tyckte detta lät som, när jag först fick syn på receptet i senaste numret av matmagasinet - men eftersom jag ändå tänkt baka bullar - så varför inte testa. Receptet hade ju kommit på första plats i en kanelbulletävling!
24 st
50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 dl strösocker
1 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
125 g rumsvarmt smör
ca 12 dl vetemjöl, ca 700 g
Fyllning:
12 fint mortlade polkagrisar
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 msk kanel
2 medelstora mogna päron
2 msk potatismjöl
Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Glasyr:
1 dl florsocker + lite vatten
4 fint mortlade polkagrisar
1 droppe röd karamellfärg.
Smula degen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löser sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt, smör i klickar och det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ordentligt (ca 5 min. i maskin). Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Fyllning: Blanda de mortlade polkagrisarna med smör, socker och kanel. Skala päronen och riv dem grovt. Plasta in dem.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar som kavlas ut till två plattor ca 25x35 cm.
Bred fyllningen på den ena halvan av rektangeln (längs med långsidan), strö på rivet päron och pudra över potatismjöl. Vik över den ofyllda delen.
Skär ca 4 cm breda remsor. Dela remsorna på längden nästan ända upp. Snurra ihop till avlånga bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Blanda florsocker, några droppar vatten, fint mortlade polkagrisar och en droppe karamellfärg till en jämn och slät glasyr. Ringla glasyren över bullarna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
8 port ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc) Smör till stekning Salt & nymald svartpeppar 5 ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar