Jag tror att dessa bullar är något bland de saftigaste jag bakat! Det gör inget om degen får jäsa lite längre än vad som står i receptet. Tänk på att inte ta i för mycket mjöl i degen, i så fall är risken stor att de trots allt blir torra.
ca 40 stycken
2 msk kardemummakärnor eller i nödfall färdigmald kardemumma
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g jäst
3 dl strösocker
1 tsk salt
2 hg mjukt smör
2 ägg
drygt 2 liter vetemjöl special
Fyllning:
4 hg mjukt smör (bregott fungerar också)
2 dl råsocker
2-4 msk kanel
2 tsk vaniljsocker
ägg att pensla med
pärlsocker
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
Smula ner jästen i en assistent/degblandare. Häll över ljummen degvätska (37 grader), strösocker, salt och ägg.
Tillsätt ca hälften av mjölet och det mjuka smöret i små klickar. Börja arbeta degen och tillsätt mer mjöl eftersom, tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i 15-20 minuter.
Jäs degen i bunken under bakduk i minst 60 minuter till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
Kavla ut den första delen till en tunn rektangel. Bred över drygt 1/4 av smöret och strö över socker blandat med kanel och vaniljsocker (ca 1/2 dl)
Vik degen dubbelt från båda långsidorna mot mitten. Kavla "plattan" lätt och bred på ytterligare knappt 50 g smör. Strö över ca 1/2 dl av sockerblandningen och vik degplattan på mitten från långsidan en gång till.
Skär degen i ca 2 cm breda "strimlor" med exempelvis en degskrapa och tvinna i hop dem till en knut. Lägg direkt på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar på en plåt. Låt jäsa i ca 45 minuter.
Pensla nu bullarna med uppvispat ägg och strö över rejält med pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar