drygt 2 kg fläskkarré
3-4 gula lökar
3 lagerblad
15 svartpapperkorn
2 burkar hela skalade tomater
1-2 msk chilipulver
1 stor bit färsk ingefära, ca 2 msk hackad
3-4 mellanstora hela morötter
2 msk salt
vatten så det täcker
Dag 1 (kött)
Lägg alla ingredienser ovan i en stor kastrull eller gryta med lock. Ställ in in ugnen i 12-16 timmar, 85-90 grader.
Dag 2 (kött och sås)
1-2 msk chilipulver
3-4 vitlöksklyftor
Lyft kött och morötter ur buljongen och låt svalna. Riv köttet i bitar med en gaffel eller med händerna och lägg i en burk med lock. Ställ in i kylen eller frys in om köttet ska ätas vid senare tillfälle.
Lägg chilipulver och skivad vitlök i såsen.
Låt koka tills ca 1 liter vätska återstår. Sila ner i en ren kastrull genom en finmaskig sil.
Steg 3, dag 2 (sås)
1,2-2 dl honung
0,5 - 0,8 dl vinäger
2 dl tomatpuré
1-2 msk chipotle tabasco
2 tsk torkad rosmarin
2-3 tsk salt
Blanda allt med såsen. Låt sjuda i 15-30 minuter beroende på hur tjock du vill ha såsen. Smaka av med lite mer honung, vinäger och salt efter smak och behov. Smakasätt ev såsen med worcestersås, cayennepeppar, Coca-cola eller ketchup.
Vid servering:
Sätt ugnen på 225 grader övervärme.
Häll riktigt med sås över köttet och blanda ordentligt. Lägg köttet på en plåt och rosta mitt i ugnen. Rör runt några gånger. När köttet börjar får färg och börjar bli krispigt är det klart att servera.
Servera t ex med potatisgratäng och bearnaisesås eller i hamburgerbröd med tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar