onsdag 2 november 2011

Bagels


12 stycken

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special

vatten
1 msk socker/liter vatten
1 äggvita
ev. frön av olika se slag

Smula sönder jästen i en assistent och häll över det ljumna vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i ca 5 minuter. Låt jäsa i 1 timma.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar som formas till runda bullar som man sen trycker ett hål i. Snurra sen bageln runt fingret så att hållet blir så stort du vill ha det. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i ca 40 minuter under bakduk. Var noga med att bagelsen inte fastnar i bakplåtspappret - i så fall sjunker de lätt ihop när de ska läggas över i det kokande vattnet.

Koka upp vatten tillsammans med socker i en stor kastrull. Lägg försiktigt i 2-3 bagels åt gången och låt koka ca 4 minuter (2 minuter på varje sida). Lyft upp med hjälp av hålslev och låt rinna av på ett galler innan de läggs på en bakplåtspappersklädd plåt och penslas med äggvita. Strö ev. över frön av olika de slag. Baka ca 15 minuter, 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg