Det är lite jobb med att göra en moussetårta med flera lager mousse - men det är fantastiskt gott. Tårtan bör göras minst något dygn innan den ska serveras.
Kokosbotten:
4 äggvitor
2 msk strösocker
1,5 dl florsocker
3,5 dl riven kokos
Mousse, grundsats:
2 1/4 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1,5 dl vatten
6 äggulor
Rabarbermousse:
1 dl mousse från grundsatsen
100 g finskuren rabarber
3 msk vatten
1,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
Vit chokladmousse:
3/4 dl mousse från grundsatsen
1,5 gelatinblad
100 g vit choklad
2,5 dl vispgrädde
Jordgubbsmousse:
1 dl mousse från grundsatsen
100 g jordgubbar
1,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde
Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna hårt i en bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa någon minut. Rör försiktigt ner florsocker och kokos. Häll smeten i en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen tills kokoskakan är lätt gyllenbrun, ca 15 minuter. Låt svalna. Platta till lite med handen så botten blir kompakt.
Mousse grundsats: Koka socker, sirap och vatten i en kastrull till 120 grader. Vispa under tiden äggulorna pösigt. Tillsätt den kokta sockerlagen och vispa ihop under ytterligare några minuter.
Rabarbermousse: Koka finskuren rabarber mjuk med vatten och låt svalna. Mixa till en puré. Blanda 1/2 dl av grundmoussen med rabarberpurén. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem sedan i en kastrull. Rör ner 1/2 dl grundmousse, lite i taget, i gelatinet. Rör sedan ner rabarbern i gelatinsmeten. Vispa grädden och rör ner den. Häll rabarbermoussen i tårtformen med kokosbotten. Fördela rabarbermoussen jämnt, ställ sedan formen i frysen tills moussen stelat.
Vit chokladmousse: Upprepa samma procedur som med rabarbermoussen; Blanda hälften av grundmoussen med smält vit choklad. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem sedan i en kastrull. Blanda resten av grundmoussen med gelatinet. Rör ner den vita chokladmoussen lite i taget i gelatinblandningen och rör till en slät smet. Vispa grädden och blanda ner den lite i taget. Fördela moussen jämnt över tårtan. Frys in igen.
Jordgubbsmousse: Börja med att mixa jordgubbarna till en puré. Upprepa sedan samma procedur som med övriga mousselagar. Fördela i ett jämnt tredje mousselager på tårtan och frys in tårtan i ett par timmar. Ta fram moussetårtan och låt den tina innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar