onsdag 2 april 2014

Chokladbollstårta

Jag hittade detta recept i tidningen BAKA nr 1/2014. Jag gjorde dock några små förändringar/förenklingar.



(1 form på ca 20 diameter)

Mörk chokladbollssmet: 
100 g smält smör
1 dl kakao
1 dl socker
1 krm vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1,5 dl tjock vaniljkräm (egengjord eller gjord på Marsánpulver)
1 dl grädde, vispad

Vit chokladbollssmet:
150 g vit choklad
100 g smör
3/4 dl socker
1 krm vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk mjölk
1 dl tjock vaniljkräm
1/2 dl grädde, vispad

Ljus chokladbollssmet:
100 smält smör
4 msk O´boy
3/4 dl socker
3 msk mjölk
3 dl havregryn
1,5 dl tjock vaniljkräm
1 dl grädde, vispad

Garnering:
Kokos
Noblesse
Silverkulor

Mörk chokladbollssmet:
Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt vaniljkräm och grädde och vispa lite till.

Vit chokladbollssmet:
Smält vit choklad tillsammans med smöret. Blanda ihop smörblandningen med socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk. Vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt vaniljkräm och grädde och vispa lite till.

Ljus chokladbollssmet:
Blanda ihop smör, o´boy, socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk. Vispa tills allt är väl blandat. Tillsätt vaniljkräm och grädde och vispa lite till.

Montering:
Lägg plastfolie i en form som är ca 20 cm i diameter och tryck ut den ena smeten i formen. Gör sedan likadant med det två andra smeterna. Ställ ev. formen kallt mellan varje lager. När alla lager är på plats ska formen ställas i minst 4-6 timmar i kylen innan den ska dekoreras och serveras.

Ta ut tårtan ur kylen och lägg upp den på ett tårtfat och ta bort plastfolien. Tryck fast kokos runt hela tårtan. Garnera sen med något som ser trevligt ut, t ex noblesse eller silverkulor.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg