Just nu har vi jättemycket tomater i vårt växthus. Så Tinas hemmagjorda ketchup som hon gjorde i TV häromdan passade bra att testa.
350 g tomater (4-5 stycken)
2 msk farinsocker
4 krm ättika (24%)
0,5 msk tomatpurè
1/2 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk worchestershiresås
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 droppar tabasco
Kryssa tomaterna i botten med en kniv. Lägg tomaterna i kokande vatten, räkna till 16 och ta sedan upp tomaterna. Lägg tomaterna i kallt vatten direkt. Skala dem sedan.
Skär tomaterna i bitar (ta bort det hårt i mitten), skala och finhacka lök och vitlök.
Lägg tomater, lök, vitlök, ättika, socker och tomatpuré i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i lite mer än 20 minuter.
Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav. Smaksätt med worchestershiresås, salt och peppar.
Låt ketchupen kallna. Häll upp på flaska eller i en burk. Den håller sig i kylskåp ca 2 veckor.
Det blir ca 3 dl ketchup.
fredag 19 augusti 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
ca 5 dl ca 5 hg äpple, t ex Aroma 1,5 dl ljus sirap 2 dl vatten 2 msk pressad citron (från flaska går också bra) 2 hg syltsocker ...
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Kladdkaka/botten: 125 g smör 1 dl grädde 1 citron - rivet skal och 2 tsk saft 2,5 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker Sätt ugnen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar