tisdag 10 juli 2012

Rabarberkompott med italiensk maräng

Sött och surt i en härligt kombination. Jag använde lite för stora glas när jag gjorde detta - det blev lite väl mycket....  Jag tror att med mindre glas skulle receptet räckt till åtminstone 8 portioner - och man skulle ha orkat äta upp.....



6 portioner

Rabarberkompott:
500 g rabarber i bitar
1,5 dl strösocker
1 msk vatten

Italiensk maräng:
330 g strösocker
100 g vatten
150 g äggvita
termometer

Garnering:
syltad ingefära
långa remsor av rabarberskal

Italiensk maräng:
Koka upp 300 g socker i vattnet till 120-125 grader.

Börja vispa äggvitan och den andra mängden socker när sockerlagen är 110-115 grader.

Häll ner den kokande sockerlagen i den vispade vitan när sockerlagen blivit 120-125 grader. Häll långsamt i en stråle med vispen på lägsta hastighet.

Vispa snabbt i någon minut och därefter långsammare tills allt blivit kallt.


Rabarberkompott:
Lägg rabarber, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Låt svalna.

När både rabarberkompott och maräng kallnat varvas allt i glas. Garnera med långa remsor av rabarberskal som trasslas ihop och syltad ingefära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg