lördag 14 maj 2011
Surdegslimpor på vetesurdeg och lite jäst
Hittade detta recept för ett tag sedan men har absolut inte en aning om var. Bakade i alla fall dessa limpor för första gången idag och de blev riktigt goda.
150 g vetesurdag
200 g vatten, 40 grader
200 vetemjöl special
Blanda samman och låt stå 8-12 timmar (typ över natten).
30 g jäst
1,2 kg vetemjöl special
900 g vatten, 40 grader
1/2 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap
Blanda allt och kör i degblandare i 7-8 minuter. Tillsätt sedan:
2 hg dinkelfullkornsmjöl
40 g jäst
80 g havregryn eller dinkelflingor
Kör i ytterligare 5 minuter i degblandare.
Häll sedan över degen i olivoljeinoljad bunke och täck med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till 2 bröd som läggs bredvid varandra på en plåt. Sätt in plåten ganska långt ner i ugnen och sänk värmen till 225 grader.
Grädda i 40 - 60 minuter. Efter ca 20 minuter kan man sätta in en termometer i ett av bröden för att få bröder perfekt bakat. Innertemperaturen ska vara 97 grader.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
ca 40 stycken 2 hg smör 2,5 dl havregryn 1 ägg 2 dl strösocker 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver Fyllning: 75 g smör 1 msk kakao...
-
Räcker till drygt 10 personer. 6 halvmånar Hönökaka Fyllning: 3 burkar crème fraiche 1,5 dl ketchup 1 dl majonnäs (helst färsk) 1 dl...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar