fredag 28 oktober 2011
Rotfruktssoppa med riven ost
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar (6 hg)
1 palsternacka
2 morötter (2,5 hg)
ca 1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 msk pressad citron
2 tsk salt
1 krm peppar
ev. 1 dl grädde
4 brödskivor
ev. fyra kvistar timjan
ca 2 dl riven ost
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär potatis, palsternacka och morot i små bitar.
Stek lök och vitlök glansiga i 1 msk smör. Tillsätt rotfrukterna och låt fräsa i 3 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka i ca 15 minuter (tills grönsakerna är helt mjuka).
Träna brödet och rosta i stekpanna. Repa timjanen.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Pressa i citronsaft. Krydda med 2 tsk salt och 1 krm peppar. Späd ev. med lite vatten eller grädde om soppan känns för tjock.
Lägg osten i bottnen på fyra tallrikar. Häll på den heta soppan och strö över brödkrutonger och timjan. Servera direkt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
-
8 port ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc) Smör till stekning Salt & nymald svartpeppar 5 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar