fredag 28 oktober 2011
Rotfruktssoppa med riven ost
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar (6 hg)
1 palsternacka
2 morötter (2,5 hg)
ca 1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 msk pressad citron
2 tsk salt
1 krm peppar
ev. 1 dl grädde
4 brödskivor
ev. fyra kvistar timjan
ca 2 dl riven ost
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär potatis, palsternacka och morot i små bitar.
Stek lök och vitlök glansiga i 1 msk smör. Tillsätt rotfrukterna och låt fräsa i 3 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka i ca 15 minuter (tills grönsakerna är helt mjuka).
Träna brödet och rosta i stekpanna. Repa timjanen.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Pressa i citronsaft. Krydda med 2 tsk salt och 1 krm peppar. Späd ev. med lite vatten eller grädde om soppan känns för tjock.
Lägg osten i bottnen på fyra tallrikar. Häll på den heta soppan och strö över brödkrutonger och timjan. Servera direkt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
God, enkel och krämig pastasallad som kan/ska göras i god tid innan man ska äta den. Passar bra till kött och kyckling. 12 personer 1 lit...
-
5 dl vita vinbär 1 dl vatten 100 g smör 2 ägg 2 dl socker Koka vinbär med vatten. Mosa lite i vinbären så att saften kommer ut ord...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar