tisdag 20 december 2011

Chokladtryffeltårta med polkagrädde


Förutom vanlig kladdkaka är denna tårta något bland det enklaste jag bakat - och riktigt gott blev det också.  I receptet, som jag hittade i Elle mat och vin, användes mörk choklad i tryffeln. Fast jag som inte är så förtjust i mörk choklad bytte ut hälften mot Marabou mjölkchoklad. Tårtan ska helst bakas senast en dag innan servering så att  tryffeln hinner stelna ordentligt. Den går också bra att frysa.

Chokladbotten:
1 hg smör
1/2 dl kakao
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl

Chokladtryffel:
4 hg choklad (förslagsvis hälften mörk choklad, hälften ljus)
3 dl vispgrädde

Polkagrädde:
1 dl krossade polkagrisar
3 dl vispgrädde

Botten: 
Smörj en rund form med avtagbar kant, 20-25 cm i diameter.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner kakao, vaniljfrön eller vaniljsocker, salt och socker i smöret. Tillsätt äggen och mjölet och rör till en slät smet.

Häll i formen och grädda i 13-17 minuter, 175 grader. I Elle stod det ca 17 minuter, min botten var klar efter 13 minuter. Kakan ska fortfarande var lite kladdig. Låt svalna.

Tryffeln: 
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden i den odiskade kastrullen. Ta kastrullen från plattan och blanda i chokladen och rör tills den smält. Häll chokladtryffeln över den svalnade tårtbottnen. Ställ tårtan kallt tills tryffeln stelnat, gärna över natten.

Polkagrädde:
Lägg polkagrisarna i dubbla plastpåsar, vira en handduk runt och krossa med hammare. Vispa grädden och rör sen ner de krossa de polkagrisarna i grädden. Servera till tårtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg