fredag 16 december 2011
Lussekatter med mandelmassa (utan saffran)
Även jag, som inte gillar saffran, vill ibland, runt luciatid, ha något som i alla fall liknar lussekatter -åtminstone till formen - så idag gjorde jag en vetedeg, formade till lussekatter och toppade med en mandelmassesmet. Det blev väldigt gott även om de inte blev lika släta som vanliga lussekatter brukar bli.
175 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
russin
ägg till pensling
Mandelmassesmet:
ca 100 g riven mandelmassa
ca 100 g mjukt smör
2 msk vaniljsocker
Smält smöret och häll i mjölken, låt bli fingervarmt.
Smula jästen i en assistent/degbunke och häll över degvätskan. Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i 30 delar, forma till lussekatter och lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
Mosa ihop alla ingredienser till mandelmassesmeten. Klicka ut smeten/röran i varje ende av lussekatten (där man sen trycker i russinen). Tryck i russin. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med ägg och grädda i 8-10 minuter, 225-250 grader.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
8 port ca 1 kg skivad skinkschnitzel (alt. kotlett, lövbiff, fläskfilé, etc etc) Smör till stekning Salt & nymald svartpeppar 5 ...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar