fredag 13 januari 2012

Mjuk pepparkaka med lingonfyllning

Denna kaka fick gjorde jag i år till kaffet på julafton. Smakerna var riktigt "juliga".



ca 15 skivor

smör och kokos till formen
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl brunt farinsocker
2 ägg
1,5 dl matyoghurt eller fil
3 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk bikarbonat

Lingonfyllning:
400 g philadelfiaost
1,5 dl lingonsylt
1 dl florsocker
1 citron, det ytterst finrivna skalet
ev. 2 gelatinblad. I ursprungsreceptet används inte gelatin, men min fyllning blev mycket lös (troligtvis för att sylten var väldigt lös), så jag kände att jag var tvungen att göra något.....

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen (1,5 liter) med kokosflingor.

Vispa smör och farinsocker luftigt. Tillsätt äggen under omrörning. Rör ner fil eller yoghurt.

Blanda de torra ingredienserna  och rör ner dem tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Låt svalna lite i sin form. Stjälp upp kakan och låt den kallna helt.

Fyllning:
Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen utom gelatinet. Smält gelatinet på svag värme och vispa ner det allra sist.

Dela kakan i fyra långa bottnar. Klä insidan av brödformen med plastfolie. Lägg en botten i formen. Bred lite fyllning på. Varva bottnar och fyllning, avsluta med en botten. Täck med plastfolie och ställ kallt i minst fyra timmar.

Stjälp försiktigt upp tårtan och skär den i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg