fredag 20 januari 2012

Tortano med parmaskinka, basilika och mozzarella

Detta bröd passar riktigt bra till en buffé eller till en soppa. Barnen i huset tyckte att det var "sådär". Om man vill att det ska bli lite mer barnvänligt tror jag det skulle passa bra att byta ut parmaskinkan mot vanlig rökt skinka. 



1 bröd

15 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1,5 msk flingsalt
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special

Fyllning: 
2 hg mozzarella i tunna skivor
1-2 hg parmaskinka
1 kruka färsk basilika (det går också bra att använda frusen basilika)

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten, olivolja, honung och flingsalt.

Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet lite i taget och arbeta ihop degen tills den bli elastisk.

Låt jäsa ca 40 minuter under bakduk.

Häll upp degen på mjölat bakbord och tryck ut den till en ca 1 cm tjock rektangel. Kavla inte, för då trycks luften ur degen.

Lägg på fyllningen, pensla kanten med vatten och rulla ihop den till en rulle. Forma till en krans.

Sätt ugnen på 250 grader.

Lägg kransen på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i ca 30 minuter.

Sätt in plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 200 grader och baka i ca 35 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg