Hittade detta recept i Roy Fares bok Sweet och kunde inte låta bli att testa och kan gott tänka mig att göra om den igen.
Mördegsbotten:
90 g florsocker
270 g vetemjöl
180 g mjukt smör
20 g äggula (1 st)
100 g mörk choklad (eller mjölkchoklad om man tycker att det är godare)
Halloncurd:
3 gelatinblad
400 g frysta och tinade hallon
100 g ägg (ca 2 st)
100 g äggula (ca 5 st)
130 g strösocker
2 lime, färskpressad saft
100 g smör (gärna osaltat)
Garnering:
färska hallon
Botten:
Sätt ugnen på 180°. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en form (ca 22 cm i diameter) och ställ in den i kylen ca 30 minuter.
Nagga botten med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen tills pajen fått en gyllenbrun färg, i ca 13-15 minuter.
Lägg chokladen på botten direkt och låt den smälta, bred ut den jämnt i skalet.
Halloncurd:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen med en stavmixer och passera purén genom en finmaskig sil. Rör samman ägg och äggulor i en bunke. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken. Blanda och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud på låg värme under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna.
Ta bort från plattan och häll över i en bunke. Skär smöret i små bitar och smält gelatinbladen i en kastull på svag värme. Tillsätt smör och gelatin. Rör om tills smöret har smält. Låt svalna.
Fördela halloncurden jämnt i pajskalet och låt stelna i kylen eller frysen. Dekorera med färska hallon före servering.
Servera gärna pajen med lite grädde!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i ...
-
ca 20 stycken 50 g jäst 6 dl mjölk 2 tsk salt 3 msk raps- eller solrosolja 15-16 dl vetemjöl Smula ner jästen i en bunke. Låt mjölken bli fi...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar