Pizzadeg till 4 pizzor:
1/2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
2 msk vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet och rör ner mjölet till en jämn smet. Låt jäsa under duk i en halvtimma.
2,5 dl rumstempererat vatten
420 g vetemjöl special
1/2 dl neutral olja
1 tsk socker
1 tsk salt
2 mozzarellaostar (à 125 g)
tomatsås
förslag på topping:
parmaskinka
kokt skinka
grillad paprika
basilika
ruccolasallad
pesto
ananas
Skrapa ner startdegen i assistenten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Kör assistenten på lägsta hastighet i circa 13 minuter. Häll i saltet. Kör 7 minuter till. Degen ska kännas smidig och lättarbetad. Den ska inte var klibbig.
Forma fyra lika stora bullar och låt dem jäsa på en plåt under en lätt fuktad bakduk till dubbel storlek (60-90 minuter). Degen kan även kalljäsas i kylen över natten.
Sätt ugnen på 275°. Sätt gärna in en baksten eller gjutjärnsplåt i ugnen så att den blir varm. Kavla ut pizzadegen på ett mjölat bakbord. Placera pizzan (1 pizza åt gången) på den varma plåten och förgrädda den i 2-3 minuter. Ta ut den ur ugnen, bred på ett tunt lager tomatsås och lägg på tunna skivor mozzarella. Grädda tills osten smält och kanterna på pizzan fått fin färg (3-4 minuter). Lägg på valfri topping.
Förgräddad pizzabotten
Förgräddad pizzabotten med tomatsås och mozzarella
Tomatsås: (räcker till mer än ett pizzabak)
2 vitlöksklyftor
1/2 olivolja
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 burkar hela tomater
3 msk tomatpuré
1-1,5 tsk salt
några droppar honung
ev lite vitpeppar
Skiva vitlöken tunt. Värm upp oljan och låt vitlöken fräsa utan att den tar färg. Lägg i örterna. Häll i 1 burk tomater och tomatpurén. Smaka av med salt. Koka ihop såsen så att den blir tjock. Det tar ca 20 minuter. Blanda sedan ner den andra burken tomater. Smaka av med några droppar honung. Mixa allt till en slät sås. Smaka av igen, ev. med lite vitpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar