Bröd:
2 tsk torrjäst
1 tsk socker
3 dl vatten
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
Blanda ihop jästen, socker och 1 dl vatten i en bunke. Låt det tjockna tills det blir som skum i ca 5 minuter.
Blanda vetemjöl och salt i en annan bunke. Gör ett stort hål i mitten och häll i jästsmeten, olivolja och ytterligare 1 dl vatten. Knåda ordentligt till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer vatten.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i minst 1 1/2 timma.
Dela degen i 8 delar och kavla ut till tunna runda kakor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med lite olivolja. Låt vila en kort stund. Nagga sen bröden och grädda sen i 230° ca 5-7 minuter.
Servera antingen bröden direkt eller låt de kallna och frys in dem. När de då ska användas: pensla dem med lite olivolja till, lägg på en plåt, strö över lite oregano och värm i ugnen i 2-3 minuter ca 225°.
Kyckling:
9 hg kyckling
1/2 pressad citron
1/2 dl olivolja
2-3 msk av kryddblandningen
Kryddblandning:
2 msk spiskummin
1 msk vitlökspulver
3 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
3 tsk torkad timjan
1 krm kanel
Blanda ihop alla kryddorna (räcker till många portioner, går bra att spara i lufttät burk). Skär kycklingen i små delar. Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Marinera i minst 4 timmar.
Hetta upp en panna och fräs kycklingen tills den är helt klar.
Servera bröden med t ex sallad, tomater, gurka, kyckling, tzatziki och pommes frites.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar