Mandelbottnar:
2 hg sötmandel
1,5 dl socker
6 äggvitor
Smörkräm:
6 äggulor
1,5 dl strösocker
140 g smör
4 dl grädde
Till montering av tårtan:
4 dl grädde (vispad)
Sätt ugnen på 175°. Mal mandeln fint och blanda med strösocker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelblandningen. Bred ut fyra runda bottnar på bakplåtspapper (2 på varje) och grädda i ca 15 minuter. Låt svalna.
Vispa ihop äggulor, strösocker, smör och grädde i en kastrull. Värm krämen under omrörning, låt sjuda 7-8 minuter eller tills den tjocknar. Ska ej koka. Låt kallna ordentligt i kylen så att krämen tjocknar ytterligare - detta tar en bra stund.
Varva bottnarna med kräm och vispad grädde. Garnera med något fint, t ex bär eller mandelflarn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar