Detta recept kommer ifrån Martin Johansson bok "Surdegsbröd" - jag har dock gjort några små förenklingar.
Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Blanda allt i en rymlig bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2, morgon
surdegsblandningen ifrån kvällen innan
450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt
Blanda allt utom saltet och kör i degblandare i ca 8 minuter, först 5 minuter sakta och sen 3 minuter lite snabbare. Tillsätt saltet och kör i 2 minuter till.
Smör en låda med lock med olja och lägg över degen i den. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 4-6 timmar. Vik ihop degen 3 gånger under tiden som den jäser. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid.
När degen jäst färdigt: dela degen i två delar och forma dem försiktigt till två limpor - knåda inte!!!
Sätt in brödet i ugnen och ställ samtidigt in ett rostfritt mått med vatten i botten av ugnen - eller kasta in ett par isbitar. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter.
Ta ut brödet efter totalt 30 - 35 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
6 portioner Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: ca 6 hg fläskfilé smör att steka köttet i salt och p...
-
När Sigrid i årets mästerkockarna gjorde denna efterrätt tänkte jag att den måste jag testa någon gång - det såg så gott ut!!! Både marängbo...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar