De här frallorna blev jättegoda och enklare kan det inte bli. Degen rörs helt enkelt ihop med en sked. Degen får sen jäsa ett tag, sen hälls degen upp på ett mjölat bakbord, skärs i bitar och bakas en kort stund i ugnen.
1/2 pkt jäst
6 dl fingervarmt vatten
1/2 msk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
12 1/2 dl + 1/2 dl vetemjöl, ca 780 g
Smula jästen i en stor bunke. Häll över degvätskan och rör runt tills jästen löst upp sig.
Tillsätt salt, honung och olja. Tillsätt slutligen mjölet och arbeta snabbt ihop degen med en träslev. Knåda inte! Låt jäsa i drygt 1 timma.
Sätt ugnen på 225 grader. Stjälp försiktigt upp degen på mjölat bakbord. Strö ca 1/2 dl mjöl över degen, så att den inte blir för kletig. Degen ska inte knådas.
Dela degen i 15-25 bitar med hjälp av en degskrapa. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 8-15 minuter (beroende på hur stora man gör frallorna).
tisdag 13 mars 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Möjligtvis skrivit fel på vattnet? Du måste mena 5dl? tog 6dl och degen blev extremt blöt, dessvärre räckte inte heller mjölet jag hade kvar till att göra en ordentlig deg av det så det fick bli att vaska!"
SvaraRaderaJag vågar inte säga om det ska vara mindre vatten eller möjligtvis mer mjöl..... Jag får ta och baka dessa frallor igen nästa gång jag bakar och korrigerar därefter receptet.
SvaraRaderaFör mig var det precis lagom så som du hade skrivit :)
SvaraRaderaMalin: Tack för infon! Jag har inte "hunnit" baka dem igen, så det känns bra att få reda på att receptet kanske inte var helt fel i alla fall....
SvaraRadera:) Jättelätta och goda!
SvaraRaderaJääätte gott! :)
SvaraRaderaTack! Visst är de goda!
SvaraRaderaTestar för första gången nu, får se hur de blir, men jag hoppas att jag lyckas ;-)
SvaraRaderaDegen till dessa frallor går alldeles utmärkt att kalljäsa. När jag vill ha nybakat bröd till kvällen rör jag ihop degen på morgonen och låter degen jäsa i kylen över dagen och när jag vill ha nybakat bröd till frukosten rör jag ihop degen på kvällen.
SvaraRaderaHar precis bakat dessa och sitter nu och äter dom nygräddade med lite julskinka på och dom är helt himmelskt goda :)
SvaraRaderaJag delar inte dessa med någon! Bara mina haha :) Tack så mycket.
Skulle också ha sagt att jag gjorde dessa med 1/2 paket torrjäst och blandade det direkt i mjölet innan vätskan och det gick helt perfekt.
SvaraRaderaTack för tipset! Tror också att jag får ta och baka en omgång till julskinkan!
SvaraRaderaPrecis bakat dessa frallor (gjorde dubbel sats) och dom blev jättegoda! följde receptet.. dessutom blir dom lite sådär slarvigt fulsnygga och ser hemmagjorda ut ;) min lilla dotter fick ta en liten bit av degen och gjorde kanelbullar.. dom blev faktiskt riktigt goda men vi tog extra smör i fyllningen.
SvaraRaderaJag brukar också göra dubbel sats - det ända man behöver tänka på är att använda en riktigt stor bunke! När jag gjorde dessa frallor härom veckan tog jag i lite fint rågmjöl, för att de skulle bli lite mer matiga. Det blev också gott. Jag tog lite drygt 2 dl till dubbel sats.
Radera