fredag 2 mars 2012

Lantbröd med rågmjöl

Jag gillar egentligen allra mest ljust bröd, men för att bli lite mätt till frukost behöver jag ändå äta lite grövre bröd. Dessa limpor blev då en helt ok variant, inte jättegrova, men ändå hyfsat mättande.


50 g jäst
6 dl vatten
1/2 dl olivolja
2,5 tsk salt
4 dl fint rågmjöl, 220 g
12 dl vetemjöl, 720 g

Smula ner jästen i en bunke. Häll över fingervarmt vatten och tillsätt olja och salt. Rör runt tills jästen löst upp sig.

Häll i rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg (gärna i assistent). Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar som formas till två limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs ca 30 minuter till.

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Skär snedda rutor i bröden med en vass kniv. Sänk temperaturen till 225 grader och sätt in bröden på nedersta falsen. Grädda i ca 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg