Botten:
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
3 msk kako
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Hallonmousse:
1 vaniljstång
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
ca 225 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Garnering:
hallon
riven choklad
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper (kläm fast det mellan botten och kanten, alt. klipp ut en rundel). Pensla bakplåtspappret med smör.
Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kakao, mjöl och vaniljsocker. Rör ner det smälta smöret.
Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. I grundreceptet stod det att kakan skulle gräddas i 30-35 minuter, min var dock färdig efter knappt 20 minuter. Låt tårtbottnen kallna. Ta bort formens kant och diska den. Sätt tillbaka kanten runt kakan och fodra kanten med smörpapper.
Moussen:
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt själva vaniljstången, vatten och socker. Koka tills sockret löst sig.
Låt gelatinbladen ligga i blöt i minst fem minuter. Krama ur dem och rör ner dem i den varma sockerlagen.
Mixa hallonen till en slät sås. Rör ner i den avsvalnade sockerlagen.
Vispa grädden och blanda med (den helt avsvalnade) hallonröran. Bred hallonmoussen över chokladbottnen. Låt stelna i kylen i minst 4 timmar. Garnera med hallon och hyvlad eller grovriven choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar