fredag 31 januari 2014

Chokladkaka med hallon och italiensk maräng

På framsidan av senaste numret av Hembakat fanns denna kaka. Kunde inte motstå att baka den.....



125 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
1/5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 tsk bakpulver
100 g färska eller frusna hallon
lite potatismjöl

Italiensk maräng:
4 äggvitor
1/2 dl vatten
2,5 dl strösocker

Till formen:
smör
kokos

Sätt ugnen på 180°.

Smält smör i en kastrull och rör ner socker, ägg och sirap.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.

Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör och kokos.

Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt kakan kallna.

Italiensk maräng:
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp. Koka under tiden vatten och socker till 121° i en kastrull.

Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt vispa tills marängen blir seg, glansig och har svalnat.

Spritsa marängen över kakan. Bränn av marängen med en gasbrännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme. Strö ev. över lite riven choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg