ca 30 stycken
Deg:
1 pkt jäst
5 dl vatten eller mjölk (37 grader)
1 dl kesella
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
Köttfärsfyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2-3 morötter
5 hg köttfärs
1 msk olja
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
salt, svartpeppar
2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk sweet chilisås
1 ägg till pensling
Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan.
Rör ner de övriga ingredienserna men spara lite av vetemjöl.
Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Fyllning:
Skala lök, vitlök och morötter.
Hacka lök och vitlök. Riv morötterna. Fräs lök, vitlök, morötter och köttfärs i oljan några minuter. Tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Smaka av med 1 tsk salt, 1 krm peppar, salladskrydda och sweet chilisås. Låt fyllningen kallna.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den och kavla ut varje del till en 1/2 cm tjock kaka. Ta ut rundlar ca 12 cm i diameter.
Fördela fyllningen på varje rundell. Vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel.
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter.
Pensla pirogerna med ägg uppvispat med lite vatten. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 12 minuter. Ät direkt eller låt kallna på ett galler.
fredag 13 april 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar