För att vara surdegsbröd var detta en ganska så snabb variant. Jag gjorde degen på kvällen och brödet var sen klart till lunch dagen därpå.
2 limpor
330 g kallt vatten
530 g vetemjöl special
13 g jäst
230 g vetesurdeg
6-7 g jäst
Dag 1, kväll
Blanda alla ingredienser utom saltet i en bunke. Knåda i en assistent i ca 20 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 1 timme i rumstemperatur.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i två delar. Forma till två limpor och lägg i mjölad brödform. Låt jäsa 30 minuter till. Plasta in och sätt in i kylen över natten.
Dag 2, förmiddag
Ta ut bröden ur kylen och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1,5 timme. Spraya på lite vatten då och då så att degen inte torkar.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in bröden när ugnen är varm. Häll 1/2 dl vatten i botten av ugnen för att få ånga och sänk temperaturen till 230 grader. Baka tills bröden är 95 grader inuti. (35 minuter enligt grundreceptet, för mig tog det ca 20 minuter... - har antagligen lite för varm ugn)
fredag 20 april 2012
Ganska så snabbt surdegsbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar