fredag 10 februari 2012

Semlor



ca 20 små semlor

25 g jäst
knappt 1 hg smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
ca 7,5 dl vetemjöl special (450 g)


Fyllning:
mandelmassa (ca 75 g till fyra semlor)
bullarnas "inkrom"
grädde/mjölk

vispad grädde
florsocker

Smula sönder jästen i en assistent.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll över degvätskan över jästen. Rör runt till jästen löser upp sig.

Tillsätt socker, salt och sist mjölet (ta inte i för mycket till en början, bullarna blir torra om man använder för mycket mjöl). Arbeta degen i minst 15 minuter och låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 20 delar (ca 40 g styck) och forma dem till semlor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek (ca 50-60 minuter). Grädda bullarna i ca 10 minuter, 225 grader. Låt svalna.

Skär av locket på bullarna och gröp ur underdelen. Mosa ihop bullarnas inkrom med lite mandelmassa och grädde eller mjölk (eller lite av varje). Mosa tills det blir en smidig smet. Fyll bullarna med mandelmasseröran, lägg på en klick grädde (1 dl vispgrädde räckte till 4 bullar). Lägg slutligen på locket och pudra över lite florsocker.

2 kommentarer:

  1. Ååå älskar minisemlan. Dem är så söta och man kan äta fler än en ;)

    SvaraRadera
  2. Visst blir det lite mer lagom med små semlor. Tror t o m att man skulle kunna göra dem ännu lite mindre.

    SvaraRadera

Populära inlägg