torsdag 2 februari 2012
Butterkaka i långpanna
ca 24 bitar
50 g jäst för söta degar
2 dl standardmjölk
2 hg mjukt smör
3/4 dl strösocker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
Fyllning 1:
4 dl vaniljkräm gjord på:
3 äggulor
2 msk vetemjöl
3 msk strösocker
1,5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 vaniljstång
Fyllning 2:
2 hg smör
1 dl strösocker
1 hg riven mandelmassa
1 msk kanel
Pensling och garnering:
ägg
pärlsocker
Smula ner jästen i en stor bunke/assistent. Värm mjölken till 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
Klicka i det riktigt mjuka smöret.
Blanda i socker, ägg och mjöl.
Arbeta degen med med degkrokar eller i assistenten i 8-10 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta degen några minuter till.
Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i ca 40 minuter. Under tiden gör man fyllningarna.
Vaniljkräm:
Rör ihop äggulor och strösocker i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör till en slät smet. Snitta vaniljstången och skrapa ur frön. Tillsätt grädde, mjölk, vaniljstång och vaniljfrön och låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna.
Blanda alla ingredienser till fyllning 2.
När degen har jäst färdigt, ta ut 1/3. Kavla ut den biten till en platta med samma yta som bakformen, ca 25x40 cm. Lägg den tunna degplattan i formen. Bred vaniljkräm över.
Kavla ut resten av degen till ca 60x30 cm stor platta. Bred fyllning 2 över ytan och rulla ihop från långsidan.
Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna på högkant i vaniljkrämen, ganska tätt ihop. Pensla med uppvispat ägg.
Låt jäsa utan bakduk på varm plats i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker precis innan "kakan" ska bakas.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
6 portioner Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: ca 6 hg fläskfilé smör att steka köttet i salt och p...
-
När Sigrid i årets mästerkockarna gjorde denna efterrätt tänkte jag att den måste jag testa någon gång - det såg så gott ut!!! Både marängbo...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar