söndag 17 juli 2011

Knäckebröd på surdeg





Dag 1, kväll:
100 g rågsurdegsgrund
200 g vatten
250 g rågmjöl
175 g vetemjöl special
15 g honung
6 g salt

Blanda samman alla ingredienser och knåda ihop dem till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten. När den dubblerats till storlek och är luftig inuti har den jäst klart.

Dag 2, morgon
valfria kryddor

Sätt ugnen på 200 grader med en plåt i mitten. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Knåda ihop en av bitarna och forma den till en boll. Om den är klippig kan man ta lite mer mjöl. Kavla ut degen tills den närmar sig formen av en plåt. Vänd den ofta under kavlingen och se till att det hela tiden finns mjöl över och under degen så att den inte fastnar.

Lyft över den utkavlade degen till ett bakplåtspapper och kavla den ytterligare så att den nästan täcker hela bakplåtspappret.

Spreja eller pensla på lite vatten och strö på kryddor, t ex kummin, anis, sesamfrö eller flingsalt. Nagga degen med en gaffel och skär i önskad form med en sporre eller kniv.

Låt bakplåtspappret glida över på den heta plåten. Baka ca 10 minuter - håll koll på att de inte bränns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg