torsdag 21 juli 2011
Krämig tomatsoppa
4 portioner
1 kilo tomater
1 hacka gul lök (120 g)
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 liter vatten (kanske lite mer mot slutet)
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
ca 2 msk tomatpuré
ca 1 rågad tsk salt + ca 1/2 tsk socker
lite svartpeppar
2 dl crème fraiche
färsk basilika
flingsalt
Dela tomaterna i halvor. Skär bort kvistfästena och hacka tomaterna grovt. Skala och hacka vitlök och lök.
Fräs lök + vitlök varsamt i olja 3-4 minuter utan att löken tar färg. Lägg ner tomaterna. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, salt, socker och peppar. Koka upp. Sänk värmen och låt sakta puttra under lock ca 30 minuter.
Kör sedan med en stavmixer direkt ner i kastrullen. HIT kan man förbereda.
Hetta upp soppan, klicka i crème fraiche och rör ner ca 1 dl finstrimlad basilika. Smaka av med flingsalt och ev. liter mer socker. Servera med lite extra basilika över varje portion. På bilden är lite fetaost nersmulad i soppan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar