Idag gjorde jag denna sås till ugnsbakad lax (lax med citronpeppar och salt på och sen rätt in i ugnen). Det blev jättegott.
Såsen ska räcka till 6 personer (vilket räckte gott och väl).
50 g smör
3 msk vetemjöl
4,5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande mängd fiskfond
2,5 dl vispgrädde + 0,5 dl senare i receptet
2 äggulor
ca 2 msk pressad citronsaft
salt, vitpeppar + ev. 3 msk hackad dill
Smält smöret i en kastrull över svag värme. Vispa ner mjölet och tillsätt vattnet (lite i taget), fiskbuljong och 2,5 dl grädde. Rör om flitigt. Koka upp och sjud såsen i 3 minuter. HIT kan man förbereda.
Vispa ihop äggulorna med 0,5 dl grädde och häll ner det i den varma såsen. Sjud såsen på mycket svag värme under flitig omrörning. Den får inte koka. Smaka av med citron, salt, vitpeppar och ev. dill. Servera såsen direkt till t ex kokt eller ugnsbakad lax.
fredag 22 juli 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar