tisdag 9 oktober 2012

Potatisgratäng med gorgonzola och päron

För ett par veckor sedan hade vi ett litet kalas för min man. Serverade då denna potatisgratäng tillsammans med kallskuret (rostbiff och kalkon), melon, tomatsallad, grönsallad och lite bröd. Det var egentligen bara gratängen som skulle tillagas - allt det andra skulle ju bara skäras upp. 

Receptet var från början beräknat till 4 portioner, fast då tror jag inte någon skulle ha blivit mätt..... Jag gjorde receptet gånger 3 (dvs 12 portioner enligt grundrecepet). Det räckte till 8 personer. Det gick åt 4 hg rostbiff och 3 hg kalkon till samma antal personer. Receptet fanns i senaste numret av Buffé.





Så räkna med att detta räcker till 2-3 personer.

500 g mjölig potatis
2 fasta päron, ca 3 hg
1 liten purjolök, ca 150 g
1 hg gorgonzola
2 dl riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen muskot
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.

Varva potatis, päron, purjolök, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar i en ugnssäker form, ca 20x30 cm.

Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Hällblandningen i formen.

Tillaga mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev. över paprika och persilja vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg