lördag 19 november 2011

Citron- och marängwhoppies

I förra veckan testade jag att baka whoppies för första gången. Det tog lite tid, men det var värt besväret. Det blev gott och jag tycker också att de blev ganska så fina! Detta recept kommer ifrån Leilas "Hello cupcake".


1 hg mjukt smör
1,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 ekologiskt ägg
1 dl vispgrädde

Vispa smör och strösocker krämigt. 

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. 

Blanda ner ägg och vispgrädde för hand och rör till en slät smet. 

Spritsa eller klicka ut smeten på ett bakplåtspapper med en matsked, klickarna ska vara ungefär lika stora som en 5-krona. 

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter, 175 grader. 

Gör lemoncurd och italiensk maräng. 

Spritsa lemoncurden på undersidan av en kaka, lägg ihop den med en annan whoopie. 

Spritsa marängen på toppen av whoopien och bränn av marängen med en gasbrännare. 

Lemoncurd:
3 citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
2 msk majsstärkelse
2 ägg
2 äggulor
1 dl vispgrädde

Koka upp citronsaft från 2 av citronerna och rivet skal från 3 med strösocker och smör. 

Sila vätskan och släng skalet.

Blanda majsstärkelsen med saften från den tredje citronen och rör ner detta i den varma vätskan. 

Vispa samman ägg och gulor.

Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka kastrullen på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknat. 

Låt krämen svalna helt. 

Vispa grädden och vänd ihop den med den kalla krämen. 

Italiensk maräng
3 äggvitor
1 nypa salt
2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Vispa äggvitorna och saltet hårt. Koka under tiden en sockerlag av socker och vatten till 121 grader i en liten kastrull. 

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning. Fortsätt att vispa tills marängen är kall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg