söndag 27 november 2011

Brytbröd med örter och citron

Blev tipsad om detta brytbrödet för ett tag sedan. Bakade det häromdan och serverade det till tomatsoppa. Supergott blev det!!!

1 msk färsk jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7 dl vetemjöl

örtolja:
1/2 dl olivolja
3 msk frysta provencalska kryddor
rivet skal av 1 citron
flingsalt

Rör ut jästen med vattnet tills den löst sig. Rör ner olivolja, salt och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg i ca 5 minuter (görs lättast i assistent). Låt jäsa övertäckt i ca 1,5 timme.

Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform, ca 24 cm, med löstagbar kant.

Blanda oljan med kryddorna och citronskalet.

Häll upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en kaka ca 30x40 cm. Bred örtoljan över degen och rulla ihop den. Skär degen i 12 bitar och lägg dem i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Strö lite flingsalt över degen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Jag bakade en omgång idag, och det blev kalasgott!
    Jag gjorde dock en liten ändring, jag tog en halv deciliter av mjölet och blandade det i örtoljan, för att minska rinnigheten.
    Kalaskott till sallad, kött, fisk och kyckling

    SvaraRadera

Populära inlägg