torsdag 14 februari 2013

Hallonkokta päron i mjölkchokladmousse

Detta var en efterrätt som var ganska så lätt att göra. Man behöver bara tänka på att börja i god tid så att päronen hinner kallna eller åtminstone svalna ordentligt. Jag kokade päronen ca 5 timmar innan jag skulle servera dem. Receptet, med några små förändringar, kommer ifrån tidningen BAKA.4 portioner

Hallonkokta päron:
4 päron
200 g hallon
3 dl vatten
2 dl socker
1 msk citronsaft
1 vaniljstång
ev. några droppar röd karamellfärg

Chokladmousse:
2 dl vispgrädde
1 hg mjölkchoklad
2 äggulor

Garnering:
riven vit choklad

Skala päronen och lägg dem i en kastrull tillsammans med hallon, vatten, socker, citronsaft och urskrapad vaniljstrång. Koka päronen mjuka, ca 10 minuter (ev. längre om päronen är hårda). Låt päronen svalna i lagen. Tillsätt ev. några droppar röd karamellfärg om du inte tycker att päronen blir tillräckligt röda.

Vispa grädden till chokladmoussen. Bryt chokladen i bitar och smält den över vattenbad eller i mikron så att den bara precis mjuknar. Rör sedan chokladen tills den har smält, låt svalna en stund. Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör i lite av grädden och sedan resten.

Fördela chokladmoussen i 4 portionsskålar. Ta upp päronen ur lagen en stund innan servering och låt dem rinna av. Tryck ner ett päron i varje skål och strö över lite riven choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg