lördag 17 september 2016

Rågsiktskakor



ca 20 stycken

50 g jäst
8 dl fingervarm mjölk
2 msk rapsolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl, ca 540 g
9 dl rågsikt, ca 540 g

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt rapsolja, salt, vetemjöl och rågsikt, lite i taget.

Blanda ihop allt till en kladdig deg och kör den i en hushållsmaskin i ca en kvart. Det är viktigt att knåda den länge så att glutentrådarna blir starka.

Låt jäsa under bakduk i ca 1 timma.

Dela degen i 20 bitar och forma avlånga frallor, ca 13x8 cm, på ett mjölat bakbord. Strö lite mjöl på ytans och platta till dem ordentligt.

Rulla med en naggare över degen eller nagga ordentligt med en gaffel.

Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 15 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg