fredag 21 augusti 2020

Stor moussetårta, 25 bitar




Ca 25 bitar

Denna tårta behöver göras i en form (tårtring) som är ca 30 cm i diameter. Klä gärna tårtringen/kanten med plastremsa.  Om man halverar receptet kan man använda en form som är 24 cm i diameter.

Använd slickepott när det anges, annars riskerar mousserna att bli gryniga. Chokladmoussen är speciellt känslig.

Baka först en chokladkaka som används som tårtbotten. Man ska röra ihop allt till denna kaka med en sked.

3 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
2 ägg
150 g smör
1,5 dl kokande vatten

Smöra och bröa en avlång sockerkaksform.

Rör ihop socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner äggen. Smält smöret och rör ner. Koka till sist upp vattnet och rör till en slät smet.

Baka i 175-200 grader i 35-50 minuter i undre delen av ugnen. Känn med en sticka när kakan är klar! Det är bättre att kakan är lite för kladdig än för torr.

Låt kakan svalna helt. Mixa sen till smulor och tryck ut smulorna i botten av formen.


Lager 1: Chokladmousse
250 g mjölkchoklad
4 gelatinblad
6,5 dl vispgrädde

Lägg gelatin i blöt i 10 minuter.

Bryt chokladen i mindre bitar. Koka upp 1,5 dl av grädden och häll över chokladen. Rör runt till en slät chokladsmet. Låt svalna lite.

Vispa resten av grädden. Vänd ner den avsvalnade chokladen i grädden med en slickepott. Vispa ej!!!

Smält gelatinet i en kastull tillsammans med lite (en stor sked) av moussesmeten. Rör ner gelatinet i moussen. Häll över chokladbotten och ställ in i kylen.


Lager 2: Mousse med tropisk nektar
2 äggulor
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
250 g mascarpone
4 msk tropisk nektar
6 gelatinblad
4 dl vispgrädde

Vispa gula, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarpone.

Värm juicen och smält gelatinet i juicen. Rör ner i mascarponesmeten med slickepott!

Vispa grädden och blanda ner mascarponesmeten - använd slickepott!

Häll över chokladmoussen och ställ in i kylen.



Lager 3: Hallonmousse
5 dl vispgrädde
6 gelatinblad
1,75 dl outspädd hallonsaft (Önos extra prima hallonsaft 1+3)
3 hg turkisk yoghurt
0,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
ev. lite röd/rosa hushållsfärg

Rör ihop 1,25 dl av hallonsaften, vaniljsocker, socker och yoghurt.

Vispa grädden och rör ihop med yoghurtsmeten.

Smält gelatinet i en kastrull tillsammans en 0,25 dl av saften. Rör ner i den stora bunken med hallonmousse - använd slickepott!

Häll över tårtan. Ställ kallt.


Tårtan går mycket bra att frysa. Om du ställer tårtan i frysen en stund, går det lättare att ta bort plastremsan runt tårtan. Kanten på tårtan blir då slät och fin.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg